Сряда,

Машинното гласуване заличи опашките в Лондон

От: Стандарт -
299
Машинното гласуване заличи опашките в Лондон
A
A
A

Машинното гласуване заличи опашките в Лондон. До следобедните часове няма опашки пред изборните секции. Именно това е голямата разлика с предишните избори и най-голямата новост тази година – машинното гласуване.

Великобритания е с разкрити най-много – 135 секции за гласуване, със 100 повече от вота през април. Има организация в понеделник да кола на посолството през всички секции и длъжностно лице да подпише и събере изборните книжа.

В момента се подготвя предложение към новото правителство с подписка от българи в Лондон за промяна в някои точки от изборното законодателство. Българите в чужбина искат електронно гласуване и по пощата. Позицията им е, че улеснява цялото разкарване с изборни книжа и ще реши всички тези проблеми, пише debati.bg.

Членовете на секциите отчитат, че именно благодарение на машинния вот няма напрежение, а броенето и логистиката се улесняват значително.

Интригата за първото място ще се реши чрез вота в чужбина. Това е мнението на социолозите часове преди края на изборния ден.

„Имайте предвид, че концентрацията на вота извън страната при новите правила се очаква да бъде главно на едно място“, заяви Първан Симеонов от „Галъп“.

На 4 април в Лутън /1 и 2/ са гласували 1037 човека, в момента, с новооткритите секции наблизо, се очаква през тях да минат 250-300 гласоподаватели.

 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com