Сряда,

Маркет линкс: ГЕРБ-СДС води с под 1% пред ИТН

От: Мартина Суботинова -
454
Маркет линкс: ГЕРБ-СДС води с под 1% пред ИТН
A
A
A

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а „Има такъв народ“ – 18,8%.

ВИЖ ОЩЕ: Нови горещи данни: ИТН на косъм от първа сила

Това сочи проучване на агенция „Маркет линкс“ по поръчка на Би Ти Ви. Данните са сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

„През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира пред Би Ти Ви социологът.

„На изборите не можем да кажем със сигурност кой е пръв. Има възможност ИТН да бъде първа политическа сила, защото се отчита спад за ГЕРБ-СДС“, заяви Живков.

Данните засега показват, че ГЕРБ-СДС е първа сила с 19,7%, втора е партията на Слави Трифонов с 18,8%.

БСП е трета сила с 16,9%. ДБ събира 12,5%, ДПС- 9,5%, а ИМВ - 5,4%.

БСП и ДБ са партиите с най-висока мобилизация. По думите му има българи, които се колебаят между трите протестни партии.

Разликата между ДБ и ДПС трудно би намаляла, защото и двете партии черпят подкрепа от чужбина.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлека. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на "Маркет линкс". Социологът обаче уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Социологът предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват на предстоящия вот.

По думите му е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

От „Маркетн линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят.

По темата за отношението на българите към включване на бизнесмени и политици в списъка „Магнитски“ каза, че повечето анкетирани са съгласни с действието на Държавния департамент.

Характеристики на изследването:

Агенция: „Маркет линкс“, по поръчка на бТВ

Финансиране: Съвместно - "Маркет линкс" и бТВ

Аудитория: 1075 пълнолетни българи

Период 18-25 юни 2021 г.

Метод: Пряко лично интервю и онлайн анкета


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com