Понеделник,

Нови горещи данни: ИТН на косъм от първа сила

От: СТАНДАРТ -
4000
Нови горещи данни: ИТН на косъм от първа сила
A
A
A
  • Три партии се борят за първото място
  • Вотът ще се реши в последната седмица на кампания
  • "Възраждане" може да е голямата изненада

Партията на слави Трифонов е на косъм от първото място в класацията на партиите за вота на 11 юли.

Разликата между партията на Слави Трифонов и ГЕРБ е  една 0,8 на сто, сочи ново проучване на Агенция "МЕДИАНА". Ако изборите бяха днес ГЕРБ печели 22,5% от гласовете на избирателите, „Има такъв народ“ получава 21,7%. Трета е БСП с 20,6%.

Проучването на Агенция “МЕДИАНА” е проведено в периода 26 юни - 02 юли 2021 г. сред 920 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

mediana507

Като цяло, доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие, коментират социолозите от "МЕДИАНА".

Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ).

mediana507-2

Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени, коментира още "МЕДИАНА".

ВИЖ ОЩЕ: Маркет линкс: ГЕРБ-СДС води с под 1% пред ИТН

Към момента ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

mediana507-3

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотите са над 4 %-ната бариера.

От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“, които биха могли да поднесат изненада.

Към момента, данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите“ „партии на статуквото“ или нови избори.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели, сочи още проучването на "Медиана".

Характеристики на изследването:

Агенция: Агенция “МЕДИАНА”

Финансиране: Проучването е изследователски проект на агенция "МЕДИАНА" и е реализирано със собствени средства

Период: 26 юни - 02 юли 2021 г.

Аудитория: 920 души (18+ години), представително за пълнолетното население на страната

Метод: Пряко стандартизирано интервю


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com