Манолова, Борисов и Трифонов начело по рейтинг

В изследването на "Афис"

Манолова, Борисов и Трифонов начело по рейтинг | StandartNews.com

Около месец и половина преди парламентарните избори електоралната картина в страната е динамична. Това показва проучване на "Афис", проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 пълнолетни българи.

От агенцията отчитат, че нито един от политическите лидери и най-разпознаваеми лица не успява да генерира повече доверие, отколкото недоверие сред българите. Въпреки новите формации на терена, които по всяка вероятност биха прескочили 4-процентния праг, и наличието на твърди ядра при старите партии общественото настроение е умерено песимистично, отбелязват от "Афис".

Проучването показва, че с най-голямо доверие сред сънародниците ни се ползва лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова. С 26,2% тя изпреварва премиера Бойко Борисов (25,5%), който се нарежда на второ място по този показател. Третото място пък се заема от Слави Трифонов с 24%.

По отношение на доверието на българите в ключови за страната ни институции и власти от "Афис" посочват, че единствената институция, към която в момента доверието надвишава недоверието е Европейският съюз с 47% подкрепа срещу 36% скептицизъм.

Относно доверието към институцията на президента към момента тя е на нулева кота, с лек превес на недоверието (42% заявяват, че му имат доверие, докато 43% - че му нямат)

Медиите и органите на местната власт изглеждат малко по-близки до хората. Спрямо тях доверието е съответно 34% за медиите и 37% за местната власт.

По отношение на държавните власти от "Афис" посочват, че за периода на последния кабинет на Бойко Борисов законодателната и изпълнителната власт се ползват с доверието на по-малко от 1/4 от пълнолетното население. Въпреки по-високите дялове (около 30%) в началото на своя мандат през последните 2 години правителството се радва на оскъдно доверие.

Народното събрание пък през последните години традиционно функционира в режим на ниско обществено доверие, като в момента то е в порядъка на 21,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай