Слави с концерт пред знамена от Априлското въстание /ВИДЕО/

Гледайте на живо концерта на Трифонов и Ку-Ку Бенд

Слави с концерт пред знамена от Априлското въстание /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Празна, но опакована с българските знамена от Априлското въстание, е зала „Арена Армеец” за концерта на Слави Трифонов. Както анонсира лидерът на Има такъв народ, концертът започна с песента „Боят настана”. Вместо гости, в залата имаше празни столове със знамена.

ВИЖ ОЩЕ: Слави Трифонов: Боят настана! (ВИДЕО)

Точно в 20 ч. в тъмната зала без публика се появи Слави и заяви: „Въпреки че не съм особено поетична натура ще ви кажа едно стихотворение. Защото то изпълва със съдържание цялата философия на мен и моите колети  през всички тези години, които сме пред вас”.

Стихотворението бе „Ако” на Ръдиард Киплинг. След него Слави благодари на хората, които са били с него по концертите. И каза: Сега ви няма тук. В този момент камерата показа залата – цялата в Априлски знамена. Концертът се излъчва на живо по телевизия 7/8 и във фейсбук страницата на Слави и Има такъв народ. Само във фесбук концертът гледаха над 20 000 души.

Питаха ни защо не агитираме. Кого да агитираме – хората, които останаха без работа ли? – каза спецаристът Ивайло Вълчев. И обяви: „На тези, които питат къде сме, кажете им, че сме тук, на тези, които опразниха джобовете ви, кажете им, че сме тук. Тук сме”. След думите му последва „Питат ли ме дей зоразата…”, а празната зала се превърна в България от кадри и светлини.

На 4 април няма нужда от Априлско въстание, но има нужда да бъдем хора със свободна воля които отстоят правата си, за да бъдем наследници на онези херои от Априлското въстание, каза Филип Станев.

Годжи разказа за опълченския Кръст на Околчица, увековечаващ  подвига на Христо Ботев. И заяви: Кръстът на свободата ни е завещан от Христо Ботев. Той е тежък, но такъв е кръстът на сбоводата. С тези думи Годжи анонсира „Жив е той, жив е”…

"Йовано Йованке" пък бе анонсирана със запис от рецитация на Джоко Росич.

Утре е денят, в който държавата ни разрешава да мислим, през другото време ни убеждават, че това с мисленето не ни се отдава. Но когато не мислиш, започваш да чувстваш, а като чувстваш – пак мислиш. Не само в деня, даден от държавата. Излизаш на площада, мислиш. Иска ми се да мислим всеки ден и да спрем българската приказка: „Утре ще му мислим. Да, утре ще мислим, но в неделя трябва да действаме. Надсмиват ни се, защото сме различни, но ние им се усмихваме – защото са еднакви, каза още един от сценаристите на Слави – Драгомир Петров. В концерта се включи и актьора Краси Радков.

3,5 милиона души гласуваха на референдума. Заради референдума ние стигнахме дотук. Предприехме политически ход. Но всичко, което сме правили и ще правим има една причина – достойнството, каза Слави. Не ви виждах днес, но знам, че вие сте с нас и ние сме с вас, закри концерта Трифонов. Финалната песен бе „Къде си вярна ти любов народна”.

АКО

Ръдиард Киплинг

Ако владееш се, когато всички,

        треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко

        се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш;

                наклеветен — не сееш клевети;

или намразен — злоба не спотайваш;

        но… ни премъдър, ни пресвят си ти;

 

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

        ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш Краха — зъл предател —

        еднакво със Триумфа — стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята

        превърнат в клопка — и го понесеш,

или пък видиш сринати нещата,

        градени с кръв — и почнеш нов градеж;

 

Ако на куп пред себе си заложиш

        спечеленото, смело хвърлиш зар,

изгубиш, и започнеш пак, и можеш

        да премълчиш за неуспеха стар;

Ако заставиш мозък, нерви, длани-

        и изхабени — да ти служат пак,

и крачиш, само с Волята останал,

        която им повтаря: „Влезте в крак!“

 

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,

        в двореца — своя прост човешки смях;

Ако зачиташ всеки, но не лазиш;

                ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута

        с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

        И главно, сине мой — ще бъдеш Мъж!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай