Хаджиалиш, ДПС: Можем да направим дигитализацията

Кандидат-депутатът е част от екипа, изградил за рекордно кратко време една от системите на онлайн обучението

Хаджиалиш, ДПС: Можем да направим дигитализацията | StandartNews.com

„Европа подготвена за цифровата ера. Какви са възможностите за България?”, това бе темата на третото издание от поредицата онлайн дискусии, инициирани от кандидат-депутатите от ДПС в 25-ти МИР-София. Участие в дикусията взеха евродепутатът Илхан Кючюк и кандидатът за народен представител Лютви Хаджиалиш.

Срещата откри Илхан Кючюк, който традиционно модерира онлайн дискусиите, организирани от младите лица на партията, целящи да дадат своя поглед и експертна гледна точка по актуалните теми на максимално достъпен език за аудиторията.

„Европа има своя цифров компас и не е тайна, че изостава в някои ключови области, но критиката предполага предприемането на необходимите действия и конкретни планове. Компасът на Европа обхваща 10 години, в края на 2030 г. ЕС си поставя целта 80% от европейските граждани да имат цифрови умения. Втори аспект е цифровата трансформация на предприятията, трябва да има 90% цифров интензитет. Не на последно място е сигурността и устойчивостта на цифровата инфраструктура. Амбицията е 100% от обществените услуги да бъдат цифровизирани.”, каза евродепутатът в началото на дискусията.

По думите на Кючюк кризата ни показа недъзите на различните системи и липсата на свързаност между тях. Държавата трябва да си взаимодейства с частния сектор, защото оттам идват идеите. 20% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще са за дигитални мерки. Всеки проект ще бъде оценяван през две призми: зелените мерки и дигитализацията.

„Светът беше изправен пред едно съвършено ново предизвикателство, което доведе до кризи в много области. То положи основите на една нова епоха след себе си. Убедихме се, че новите технологии взеха централно място сред нас. Заради кризата от COVID-19 трябваше с много бързи темпове да се организира онлайн обучението. В срок от 10 дни успяхме да организираме цялата система на образованието и платформата до ден днешен се използва.”, сподели кандидатът за народен представител Лютви Хаджиалиш, който е част от екипа, изградил за рекордно кратко време една от системите на онлайн обучението.

Според него Дигитализацията е само една стъпка по пътя за усъвършенстване, а кадрите на ДПС смело заявяват, че могат да се справят с предизвикателствата на новото време. По думите му имаме потенциал да подобрим администрацията, системата на здравеопазването и редица други отрасли, по примера на образованието.

Евродепутатът заяви, че предстоят важни решения, които ще бъдат взети на европейско ниво и те ще имат директно отражение върху България. Едно от тях е изграждане на Фонд за цифровизация и България трябва да бъде активен участник в този процес, второто е Центърът за цифровизация,  ние сме сред малкото държави, които нямат европейска агенция.

„Икономическият растеж трябва да бъде фокусиран, а подхода на Борисов няма да проработи в днешни дни. Длъжни сме да бъдем адекватни на новото образование, новата икономика, това изисква и нова работна ръка. Дигитализацията е част от голямата трансформация на икономическите процеси. Трябва да се вземат политически решения. ЕС дава много възможности и никой не ни пречи да работим активно. ДПС винаги се е стремяло към предложения, които да са в крак с времето и да отговарят  на очакванията на българиските граждани.”, категоричен е Кючюк.

На 30 март ще се състои онлайн дискусия, в която участние ще вземат първите двама в листата на ДПС за 25-ти МИР-София, Илхан Кючюк и водачката на листата Райна Иванова. Фокусът на срещата  ще е въхру програмата на ДПС и плана за България,  както и активната кампания на младите лица в партията.

„Имаме претенцията, че сме носители на новите идеи, млади хора, които имат потенциала да обединят интелекта на цялата нация, защото от това се нуждае България. ДПС предлага точно това, чрез програмата си и новите лица в политиката.”, заяви Кючюк при закриване на събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай