Карадайъ: Стига вече с политиката на оцеляване

Изборите изискват сериозно отношение от всеки, каза председателят на ДПС в декларация в пленарна зала

Карадайъ: Стига вече с политиката на оцеляване | StandartNews.com

 

* Посланията на ДПС целят рестарт на държавата

* Икономиката е на батерии, няма реформи

* Изборното законодателство минира изборите

* За Караянчева законите и Конституцията нямат значение

 

„Развитието на демокрацията, гарантираното изпълнение на конституционно закрепените права на българските граждани и просперитетът на страната ни зависи до голяма степен от активното участие на свободните граждани в обществения и политическия живот. Ние вярваме в това и залагаме на това в нашата програма. Тази теза ще бъде и в основата на нашата предизборна кампания. Ще заложим отново и на тезата за обединителния патриотизъм и ще предложим програма за ускорено икономическо развитие на страната“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация в пленарна зала в последния ден от работата на парламента.

Нашите послания са плод на сериозен геополитически анализ и целят рестарт на държавата. Никога след 1989 г. не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата и ще определят бъдещето ни. Предстоящите избори са много важни и изискват сериозното отношение на всеки български избирател. Защото е много важно какъв модел ще изберат избирателите, казва още Карадайъ.

Според ДПС изборите трябва да сложат край на разделението и противопоставянето в българското общество, което е вредно и води до разпад на държавността и разруха на ценностите. Трябва да възстанови и да се укрепят демократичните устои на държавата, на доверието в институциите и на държавността като цяло.

От 10 години няма проведени реформи, икономиката е на батерии, най-големите инвеститори се оказват българските имигранти, държавата е в хаос и единичните решения на достигналите краен предел проблеми създават впечатление за политика и управление на оцеляването. 10 години са твърде дълъг период, в който държавата загуби прекалено много и сега трябва да навакса, каза председателят на ДПС.

Той твърди още, че след 10-годишното управление на ГЕРБ кризите се задълбочават, държавността е в разпад, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте. Ковид – кризата направи видимо истинското положение на нещата, особено нереформираната здравна система. Безразборното предизборно харчене и държавният бюджет за годината за обслужване на предизборни цели няма как да скрие истинското положение на нещата, казва Карадайъ.

Както по-голямата част от законодателството през последните 10 години, и изборните правила, приети отново необмислено, набързо, в нарушение на добрите европейски практики, създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни и да се увеличат възможностите за грешки и злоупотреби, те минираха изборите и създадоха условия за политическа нестабилност след изборите, добавя той като припомня, че органът за управление на изборите в България е с незаконен състав.

Благодарение на арогантността на ГЕРБ и тоталното отричане на върховенството на закона, Народното събрание като орган по избора на заместник-председател на ЦИК не се произнесе по въпроса за несъвместимостта, дори и след сезиране. Това е недопустимо и е немислимо в една демократична и правова държава. Но не и за  г-жа Караянчева и ГЕРБ, за които Конституцията и законите нямат никакво значение. Както обичат да казват „който не харесва това, да оди пеша“, заявява Карадайъ

Ако искаме достоен живот, да избираме програми и да не позволим на страха, на разделението и противопоставянето да надделеят. Нека на предстоящите избори партиите да представят своите приоритети, своите програми и цели, за да може българските избиратели да направят своя информиран избор. Нашата програма е за ускорено икономическо развитие на страната, припомня Карадайъ като уверява, че приоритетите на ДПС са същите като на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай