Сряда,

Карадайъ: Стига вече с политиката на оцеляване

От: стандарт -
109
Карадайъ: Стига вече с политиката на оцеляване
A
A
A

 

* Посланията на ДПС целят рестарт на държавата

* Икономиката е на батерии, няма реформи

* Изборното законодателство минира изборите

* За Караянчева законите и Конституцията нямат значение

 

„Развитието на демокрацията, гарантираното изпълнение на конституционно закрепените права на българските граждани и просперитетът на страната ни зависи до голяма степен от активното участие на свободните граждани в обществения и политическия живот. Ние вярваме в това и залагаме на това в нашата програма. Тази теза ще бъде и в основата на нашата предизборна кампания. Ще заложим отново и на тезата за обединителния патриотизъм и ще предложим програма за ускорено икономическо развитие на страната“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация в пленарна зала в последния ден от работата на парламента.

Нашите послания са плод на сериозен геополитически анализ и целят рестарт на държавата. Никога след 1989 г. не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата и ще определят бъдещето ни. Предстоящите избори са много важни и изискват сериозното отношение на всеки български избирател. Защото е много важно какъв модел ще изберат избирателите, казва още Карадайъ.

Според ДПС изборите трябва да сложат край на разделението и противопоставянето в българското общество, което е вредно и води до разпад на държавността и разруха на ценностите. Трябва да възстанови и да се укрепят демократичните устои на държавата, на доверието в институциите и на държавността като цяло.

От 10 години няма проведени реформи, икономиката е на батерии, най-големите инвеститори се оказват българските имигранти, държавата е в хаос и единичните решения на достигналите краен предел проблеми създават впечатление за политика и управление на оцеляването. 10 години са твърде дълъг период, в който държавата загуби прекалено много и сега трябва да навакса, каза председателят на ДПС.

Той твърди още, че след 10-годишното управление на ГЕРБ кризите се задълбочават, държавността е в разпад, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте. Ковид – кризата направи видимо истинското положение на нещата, особено нереформираната здравна система. Безразборното предизборно харчене и държавният бюджет за годината за обслужване на предизборни цели няма как да скрие истинското положение на нещата, казва Карадайъ.

Както по-голямата част от законодателството през последните 10 години, и изборните правила, приети отново необмислено, набързо, в нарушение на добрите европейски практики, създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни и да се увеличат възможностите за грешки и злоупотреби, те минираха изборите и създадоха условия за политическа нестабилност след изборите, добавя той като припомня, че органът за управление на изборите в България е с незаконен състав.

Благодарение на арогантността на ГЕРБ и тоталното отричане на върховенството на закона, Народното събрание като орган по избора на заместник-председател на ЦИК не се произнесе по въпроса за несъвместимостта, дори и след сезиране. Това е недопустимо и е немислимо в една демократична и правова държава. Но не и за  г-жа Караянчева и ГЕРБ, за които Конституцията и законите нямат никакво значение. Както обичат да казват „който не харесва това, да оди пеша“, заявява Карадайъ

Ако искаме достоен живот, да избираме програми и да не позволим на страха, на разделението и противопоставянето да надделеят. Нека на предстоящите избори партиите да представят своите приоритети, своите програми и цели, за да може българските избиратели да направят своя информиран избор. Нашата програма е за ускорено икономическо развитие на страната, припомня Карадайъ като уверява, че приоритетите на ДПС са същите като на Европа.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com