Капон: Тютюневият град е проект-мечта

Според нея Тютюневият град може да стане едно от най-прекрасните пространства в света

Капон: Тютюневият град е проект-мечта | StandartNews.com

„Тютюневият град е проект-мечта. Въпросът е, че трябва да оживее. В момента имаме един мъртъв град – място, което е в ужасно състояние. Вече 5-та година след пожара, след събарянето на част от сградите и след спирането на строежа на склада на „Одрин“ – виждаме, че ситуацията не е по-добра. И не защото собствениците и гражданите на Пловдив не искат да вървят напред, а защото няма смелост и компетентност от страна на Министерството на културата да се мине в етап на реализация. И това няма как да се случи без да има идейна концепция, която да е съгласувана и с ясни параметри, които да удовлетворяват всички страни.“

Това коментира пред Дарик радио кандидатът за народен представител от Пловдив Мария Капон, която е втора в листа на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" за 16 МИР. Тя е член на Изпълнителния съвет на Националния партиен съвет на Единна народна партия, народен представител в 40-ото и 45-то Народно събрание.

Според нея Тютюневият град може да стане едно от най-прекрасните пространства в света, ако се реализира като най-добрите проекти, създадени като места на бъдещето - за развитие на културата и икономиката, каквито са например  доковете в Хамбург. Това са квартали за модерен бизнес, за StartUp компании, за клъстери. (Такъв е и LxFactory в Лисабон - изоставена индустриална зона в сърцето на града, която се превъръща в творчески квартал и туристическа атракция. В реставрираните фабрични сгради отварят заведения, работилници, галерии, дизайнерски магазини, клубове и офиси на стартъп иновативни компании).

„Тютюневият град  беше един от проектите за транформация на "Пловдив - Европейска столица на културата" и трябва да знаем накъде вървим! Още чакаме да оправят улица „Иван Вазов“ и това не може да продължава. Въпрос е първо на смелост и второ - на обществен натиск. Така че на ход са и Министерството на културата, и Община Пловдив, и разбира се собствениците на сградите и имотите в този район на града. На ход сме и ние пловдивчаните, които трябва да дадем потенциала на това място, защото съм убедена, че разтваряйки Тютюневия град и съживявайки го - това ще е следващото привлекателно място на Пловдив. Затова аз ще работя за тази кауза с целия ресурс на народен представител от парламентарната група на „Изправи се!Мутри вън!“. Пловдив заслужава да има едно място в сърцето си като Тютюневия град, с огромен потенциал!“, заяви още пред Дарик Мария Капон.

Мария Капон е с № 102 преференция в листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай