Капон: Ако за миг се успокоим, мутрите ще се върнат

Никога не съм смятала, че ще бъде лесно, казва кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ в Полвдив

Капон: Ако за миг се успокоим, мутрите ще се върнат | StandartNews.com

Мария Капон е на второ място в листата на коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ за Пловдив.  Зам.-председател е на Единна народна партия, депутат в 45-ото и в 40-ото НС, председател на българската делегация евронаблюдатели в Европейския парламент в групата на ЕНП-ЕД през 2005-2006 г.

– Г-жо Капон, ГЕРБ загуби на местните избори в Благоевград, но какво говори ниската избирателна активност и дали тя ще се повтори на 11 юли?

– ГЕРБ не просто загуби, а изпадна извън балотажа, което показва, че купеният вот е понесъл щета. Доверието от партията на Борисов се оттегля. Активността може да изиграе лоша шега на всички, но тук нямам предвид просто партиите, а и гражданите. Защото всеки, който смята, че проблемът с модела Борисов вече е решен, бърка. Отстранен е само върхът на пирамидата, но цялата система, подчинена на страх и корупция, съществува и в момента до недрата на държавата и общинската власт. Ако за миг пропуснем тази възможност, успокоени, че проблемът е решен, мутрите ще се завърнат с двойна сила. Лично аз очаквам около 50% активност на парламентарните избори. Тези, които са преценили, че почивката им в Слънчев бряг е по-важна от бъдещето на децата им, ще сбъркат и ще го разберат при всеки следващ опит да отидат на почивка.

– Борисов падна от власт, но е очевидно, че смяната на управлението нито ще стане лесно, нито бързо. Какви са стъпките?

– Диктатурата води окопна война. Виждате колко трудно се вписват бордове на държавни компании. Виждате как нагло се вземат болнични и отпуски с месеци наред. Основният страх на тези хора е, че далаверите им ще бъдат разкрити, а скромната надежда на някои от тях е, че той ще се върне на власт. Мога да ги уверя – не, той няма да се върне повече на власт. И е важно всички в администрацията, във фирмите и в семействата си да знаят, че те не са виновни за действията на няколко стотин души. Колкото по-бързо се включат във възстановяването на правосъдието, образованието и икономиката на България, толкова по-бързо този кошмар ще си отиде. Идеята, че след един падишах ще дойде друг, не е валидна, защото тогава промяна нямаме. Хората трябва да знаят, че са ценни с моженето, знанието и труда си, а не с рушветите, връзките и шанса да избягат в чужбина. България е богата страна и тук можем да имаме прекрасен общ дом, в който правилата са валидни за всички.

Никога не съм смятала, че ще бъде лесно. Когато през 2008-а поисках операция „Чисти ръце“ срещу мутрите и корупцията във висшите етажи на властта, се чувствах самотна и ми беше много трудно, но не се отказах. Днес милиони българи искат това. Дойде му времето. Наистина платихме много за забавянето, но искаше време хората да наберат смелост. Сега знам, че отново ще е трудно, но вече не съм сама и приятелите ми Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Валентина Василева се борят с невероятен устрем и се чувствам част от отбор. В края на краищата това е отборът на България.

Стъпките са няколко и трябва да стартират успоредно, а не една след друга – правосъдие, икономика, образование. Тези три трябва да стартират веднага. Ще финишират по различно време, но резултата им ще усетят всички, защото никой не би дал парите си в нашата икономика при липса на правосъдие и риск да бъде ограбен. Или пред невъзможност да намери грамотни работници и специалисти. Ето колко просто са свързани нещата. При липса на такова обществено устройство, винаги ще бъдем бедни, болни и зависими. Разбира се – здравеопазването и културата също са важни, но когато имаме ясни приоритети и интегрирана концепция за реформа на управлението, резултатите ще дойдат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай