Изборите ще са нервни и динамични

Това коментира социологътт Първан Симеонов

Изборите ще са нервни и динамични | StandartNews.com

Социологът Първатн Симеонов направи своя заключителен анализ по БНР за предстоящите парментарни избори в неделя. Ето основното от него.

"Изследванията не бива да се мислят като дословна прогноза, защото има огромна динамика. Партиите както може да са 7, така може да са и 4, може да са и 8 – давам много широки параметри. Разбира се, ако изборите са буквално сега, вероятно ще бъдат 7. Но много неща ще се решават през следващите часове в деня за размисъл и буквално до вечерта на 4 април. 

Такава е кампанията – тя е нервна, динамична. На много хора им изглежда вяла, защото основната опозиционна сила този път като че ли проведе конструктивен тип кампания. Истината е, че ние сме в кампания от лятото насам. Да добавим и вездесъщия коронавирус, който, за съжаление, прави така, че нищо друго да не се вижда по терена."

"Оценка за организацията на изборите ще можем да дадем по-късно. Аз апелирам за толерантност към всички, защото в такава трудна ситуация не са правени избори. Ние не знаем буквално и преносно какво усилие ще ни струва екзитпола, треперим до последно – разболяват се хора, отказват се хора...

Екзитполът е обществена услуга – той ще ни покаже още в 8 часа какво ние, българите, сме решили. А ако изборната администрация се забави, каквато вероятност има, то екзитполът ще бъде първият и дълго време единствен ориентир. 

Въпрос е и колко гласоподаватели ще се разколебаят. Разбирам проблемите на изборната администрация, както и страховете на хората. Страхът от коронавирус може да доведе до безпрецедентно ниски активности, което да доведе до проблеми с легитимността на вота после. 

Очаква се тези избори да произведат сложни вариации. Добавете коронавируса, потенциалното забавяне на резултатите, изнервеността, наследена още от лятото, добавете и прогнозата за времето... Това означава, че на тези избори ще има малко повече фактори за изнервяне и ние всички трябва да се заредим с търпение."

Първан Симеонов подчерта, че за него е важно доколко народът ще припознае и признае резултатите. "Защото, ако българският народ се е огледал в това огледало, изборните резултати, и каже: "О, не – това е криво огледало – не е това общественото мнение, това е моментна ситуация, силно повлияна от коронавируса, не е справедливо", може да се събуди протестният потенциал, познат от лятото. 

Аз си мисля, че в самата нощ на изборите и след това е възможно по-малки политически сили (предимно недоволни от резултата си) да понечат да направят поредица от внушения, че изборите не са честни." 

Симеонов направи уточнение, че на национално ниво трудно се крадат избори, за разлика от на местно ниво. Въпросът за честността на изборите ще стане основен във вечерните часове на 4 април. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай