Изборите почнаха. Къде е кампанията?

Партийни гладиатори си разменят удари за санкциите, лидерите кроят планове за власт в ложите

Изборите почнаха. Къде е кампанията? | StandartNews.com
  • Големите промени в листите - при БСП. Борисов сложи младите за гръб. ДПС прави фина настройка
  • Партийни гладиатори си разменят удари за санкциите, лидерите кроят планове за власт в ложите

Избори има, кампания - не. Докато на арената партийните гладиатори яростно си нанасят удари за изчегъртване, чистки и санкции, лидерите са се спотаили в ложите, кроейки планове как по-безболезнено да преминат през 30-те дни до 11 юли, за да седнат с колкото може по-малко репутационни щети на масата за разпределяне на новата власт. Затишие пред буря. Колкото и да я очакваха всички, изборната въртележка изненада партиите. Повечето от тях се оказаха неподготвени в рамките на три месеца да измислят две кампании, с два слогана, да представят два комплекта депутати.

На старта на надпреварата за 11 юли никой не дава идеи за държавата. Програми няма, кандидатите липсват. Щабовете дори не представиха листите си.  Хората искат промяна - на модела за власт, на философията за управление, на лицата, разчетоха всички злополучния кратък стаж на 45-ото НС. Но промени в кандидатските списъци почти няма.

Големите "реформи" са при БСП. Нинова протегна ръка в опит да обедини отломките от партията, но привлече Кадиев и АБВ без Първанов и Петков. Татяна Дончева остана при новите си партньори - Манолова и триото. А разгромът на лявото преди три месеца активира Жан Виденов, който на 11 юли ще се опита да къса живо месо от БСП.

В името на промяната Нинова смени шефа на предизборния си щаб, залагайки на отличника от 4 април Кристиян Вигенин. Сложи нови лица за водачи в 7 области. Но най-знаково бе собственото й преместване. Соцлидерката избяга от Пловдив чак във Варна, за да срещне в челен сблъсък тарана на "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева.

Вместо Нинова под тепетата срещу Бойко Борисов и Тошко Йорданов излиза професорът с лошо мнение за българите - Иво Христов.

Борисов разчете промяната като път за младите. В серия лайфове по ГЕРБ-тв бившият премиер представи младите лица на ГЕРБ, обяснявайки колко от тях са готови за кметове и министри. Но сините комсомолци се оказаха гръб в листите на доверените министри и партийци. Заеха позиции от 11-а към края. С едно изключение - Пловдив. Младият активист на ГЕРБ Пенчо Малинов взе четвъртата позиция на Вежди Рашидов под тепетата, което пък стана причина именитият скулптор, верен поддръжник на Борисов, да хвърли депутатската кърпа и да се откаже от парламента.

ДПС разчете желанието на обществото за промяна още преди първите избори на 4 април. Тогава партията на Доган единствена заложи на младите си кадри. Затова сега на Движението не му се наложи да прави кардинални промени в списъците. По-скоро фина настройка. Топ финансистът Петър Чобанов, който на 4 април бе втори в Ямбол след Янко Янков, сега е водач на листата в града и втори в София-област. Зам.-председателят на партията Станислав Анастасов, когото преразпределението на гласовете остави извън 45-ото НС, сега води листите в Ловеч и Видин.

Партията на Слави показа колко бързо се учи. Уж новаци в политиката, хората от "Има такъв народ" бързо коригираха листите си така, че да изпълнят амбициозния си план за първа сила. Партията извади напред лицата, които станаха популярни. Председателката на 45-ото НС Ива Митева пое два тежки района - 24 МИР, където ребром ще се срещне с Даниел Митов, и Разград, където ще се бори срещу Десислава Атанасова (ГЕРБ). В челен сблъсък срещу лидера на СДС Румен Христов в 23 МИР излиза експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

При партиите на протеста - Демократична България и "Изправи се, мутри вън" промените в листите нямат голямо значение. И двете коалиции са от лидерски тип и кампанията носят основните й лица. Те ще разчитат не толкова на личните качества на кандидатите, колкото на груповия ефект от планираните в кампанията акции. Демократична България вече зареди оръжията срещу омразния й главен прокурор и оглави протестите срещу него. Мая Манолова пък се възползва от санкциите по закона "Магнитски", за да си заплюе борбата с корупцията за лого на кампанията.

Интересните размествания са на патриотичния фронт. Докато хората на Каракачанов, Симеонов и Марешки градят тежко националистична кампания, патриотичният вот събира "Възраждане". Социолозите дават на партията на д-р Костадин Костадинов по-висок резултат, отколкото на ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ заедно. И прогнозират изненади на 11 юли.

Всичко ще се реши в кампанията, казваха социолозите за вота на 4 април. Днес картината не е по-различна. 15,5 на сто от българите ще решат в следващите 30 дни дали ще гласуват или не. Но ако на предните парламентарни избори партиите изтъкваха себе си - едните какво са направили, а другите какво ще сторят, сега всички ще внимават само в едно: да не допускат грешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай