Понеделник,

ГЕРБ засипа ЦИК с жалби. Написа отворено писмо

От: СТАНДАРТ -
499
ГЕРБ засипа ЦИК с жалби. Написа отворено писмо
A
A
A

ГЕРБ засипа ЦИК с жалби за нарушения в изборния ден в цялата страна. Накрая партията на Борисов написа и отворено писмо до комисията, в което "оспорва бездействието на Централната избирателна комисия в изборния ден".

От щаба на ГЕРБ твърдят, че с решението първото заседание на ЦИК да се проведе в 9 часа - два часа след началото на вота, изборният процес е оставен неуправляем и безконтролен.

Ето и текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ПП ГЕРБ

Уважаеми членове на ЦИК,

Оспорваме и обжалваме Вашето бездействие да проведете своевременно първото заседание на ЦИК в изборния ден при неговото откриване. Вместо това заседание е насрочено за 9 часа - два часа след старта на гласуването. По този начин за цели два часа изборният процес в най-важния момент – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безконтролен от страна на висшия професионален избирателен орган.

Включително и на практика, ЦИК се е отказала от правомощията си за два часа и е отложила решаването на проблемите, възникващи при откриването на гласуването с машини. Комисията отлага и разпореждането си да се допусне замяна с алтернативната форма на гласуване - с бюлетини, поради възникнали непредвидени пречки в секциите.

Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната.

Считаме нарушението за особено съществено, което влияе за правилното и законосъобразно осъществяване на изборите днес. ЦИК не може да забавя или отлага упражняването на правомощията си в ущърб на изборните права на гражданите.

Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 г. ЦИК взе решение, с което дава правомощия на РИК да разреши преминаване към гласуване с бюлетини в секциите, в които има констатирани технически проблеми с машините. Това е безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com