Петък,

ГЕРБ засипа ЦИК с жалби. Написа отворено писмо

От: СТАНДАРТ -
274
ГЕРБ засипа ЦИК с жалби. Написа отворено писмо
A
A
A

ГЕРБ засипа ЦИК с жалби за нарушения в изборния ден в цялата страна. Накрая партията на Борисов написа и отворено писмо до комисията, в което "оспорва бездействието на Централната избирателна комисия в изборния ден".

От щаба на ГЕРБ твърдят, че с решението първото заседание на ЦИК да се проведе в 9 часа - два часа след началото на вота, изборният процес е оставен неуправляем и безконтролен.

Ето и текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ПП ГЕРБ

Уважаеми членове на ЦИК,

Оспорваме и обжалваме Вашето бездействие да проведете своевременно първото заседание на ЦИК в изборния ден при неговото откриване. Вместо това заседание е насрочено за 9 часа - два часа след старта на гласуването. По този начин за цели два часа изборният процес в най-важния момент – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безконтролен от страна на висшия професионален избирателен орган.

Включително и на практика, ЦИК се е отказала от правомощията си за два часа и е отложила решаването на проблемите, възникващи при откриването на гласуването с машини. Комисията отлага и разпореждането си да се допусне замяна с алтернативната форма на гласуване - с бюлетини, поради възникнали непредвидени пречки в секциите.

Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната.

Считаме нарушението за особено съществено, което влияе за правилното и законосъобразно осъществяване на изборите днес. ЦИК не може да забавя или отлага упражняването на правомощията си в ущърб на изборните права на гражданите.

Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 г. ЦИК взе решение, с което дава правомощия на РИК да разреши преминаване към гласуване с бюлетини в секциите, в които има констатирани технически проблеми с машините. Това е безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички