Събота,

Галъп: Мая дърпа от БСП, Слави – от ГЕРБ

От: СТАНДАРТ -
394
Галъп: Мая дърпа от БСП, Слави – от ГЕРБ
A
A
A

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това гласи анализът на „Галъп” за демографския профил на гласовоподаванелите на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Ето какво още гласи анализът на "Галъп":

БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  

Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.

https://www.gallup-international.bg/files/2021/04/H-849x1024.png

А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    

Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.

Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

https://www.gallup-international.bg/files/2021/04/V.png


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com