Ето как се гласува машинно /СНИМКИ/

Направиха го представители на ЦИК

Ето как се гласува машинно /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха пред граждани и журналисти днес как може да се упражни правото на вот с машини за гласуване.

Пред входа на ЦИК в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом) бяха изнесени две машини, на които всеки можеше да направи пробно гласуване при засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е трудно.

Процедурата е лесна, наподобява теглене на пари от банкомат като се изпълняват прости команди на български език, обясниха експерти от "Сиела Норма", фирмата която внесе в страната тази техника.

Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината. В 3 страници са представени номерата на партиите отляво, а в дясно са показани преференциалните гласове с имената на кандидатите за народни представители. След като избира номера на политическата сила, ако иска поставя преференция за предпочитан от него кандидат, и натиска бутона "гласувам".

Машината разпечатва разписка с QR код, но и с изписани на български език името на партията и предпочитания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специална урна. 

Целта на демонстрацията е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове, като ще се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай