Понеделник,

Елена Гунчева: Когато гласувате, мислете за България

От: СТАНДАРТ -
203
Елена Гунчева: Когато гласувате, мислете за България
A
A
A

Адвокат Елена Гунчева е водач на листата на партия ВЪЗРАЖДАНЕ за 4-ти МИР Великотърновски и 16 МИР Пловдив. Тя е юрист с дългогодишна практика, общественик и активен участник в протестите през миналата година.

- Адв. Гунчева, как решихте да се занимавате с политика?

- Решението ми е мотивирано от факта, че тридесет и две години, оправдавайки се, че политиката е мръсна работа, я оставихме точно на непочтените и крадливите. Поговорката, че по-умният винаги отстъпва, ни доведе до дефицит на образовани и кадърни хора във властта. Покрай работата си като юрист знам какви са реалните проблеми на хората и имам осъществими решения за тях. В Народното събрание се създават закони. Моите уважения към хора, които са известни с това, че са известни, но законопроектите не са домашна баница и за тях трябва професионална подготовка. Нагледахме се на некачествено и лобистко законодателство и затова реших, че мога да направя нещо полезно за хората. Аз няма да им обещавам светло бъдеще и евроатлантически ценности, а промяна в законите, която да улесни живота им и да им гарантира по-добро бъдеще тук. Имам приоритети на национално и местно ниво, които ще защитавам и за които не виждам други политически сили да полагат усилия.

 - Какъв трябва да бъде българският политик?

- Първо – почтен човек. Почтените хора не крадат и мислят доброто на другите. Затова и поставям това качество на първо място. След това - образован. Не с купени и измислени дипломи от специалности, по които никой не е чувал някой да е работил на практика. С житейски опит и достатъчно трудов стаж извън партийни централи и пленарна зала. И най-вече – близо до хората – да може да знае проблемите и на професора в университета, и на животновъда, който се притеснява как да води ежедневен дневник за добичетата, и на майките, които се притесняват какво се случва в училищата, и на пенсионерите, които живеят в мизерия. Повечето ни политици са до хората само по време на предизборната кампания, много от тях дори не знаят какви са цените в магазините за хранителни стоки.

- Какви са Вашите приоритети и тези на политическа партия ВЪЗРАЖДАНЕ?

- Почти напълно се припокриват. Демографската катастрофа, образованието и здравеопазването са най-важните. Все пак да напомня, че България е земята на българите. Без българи българска държава няма и това постоянно трябва да си го напомняме. Всяко трето дете е с майчин език, който не е български. Има повече българчета в чужбина, отколкото в България, което е абсурдно. Два милиона българи са се евакуирали от Родината си като от местопрестъпление. И то в мирно време. Спешно трябва да се приемат мерки за защита на българските семейства и деца и да се насърчи раждаемостта сред грамотните, работещи българи. Вместо да даваме общински жилища само на социално слабите, нека като най-нуждаещи се да посочим младите български семейства, в които и двамата родители работят, плащат данъци и осигуровки и имат поне две деца. И с всяко следващо дете да има преференции за данъци, такси, наеми и закупуване на жилища на преференциални цени. Както и възможност за субсидиране на стоките за децата. Недопустимо е една детска дрешка, която ще се износи за три месеца, да струва повече от дреха за възрастен. Недопустимо е едно детско пюре да струва колкото салам. Трябва сериозна програма в тази насока. Както и осигуряване на детски ясли и градини (само да подчертая, че много общини продадоха сгради на бивши детски градини поради „отпаднала нужда”, а сега се чудим къде да настаняваме децата). И социалните помощи за деца да се дават на всяко дете, без значение доходите на родителите. Преустановяване на практиката, която оправдават с някакви традиции деца да раждат деца и държавата да ги издържа. Раждането на деца да се превърне в приоритет на държавата и семейството, а не начин на издръжка за някои.

Вторият проблем е образованието: Недопустимо е „Америка за България” да се бърка активно в българското училище и да пренаписва учебниците и историята ни. Соросоидни НПО-та налагат чужди за нацията ни идеи и ценности на най-беззащитните – нашите деца. Патриотизмът, любовта към Родината биват обявени за език на омразата, което е абсурдно и няма да го допускаме повече. Качеството на образованието се влошава с всяка година и от училищата ни излизат функционално неграмотни млади хора. Като фрапиращ случай мога да посоча и това, че миналата година на Шипка много Ваши колеги объркаха Самарското знаме, което е първото българско бойно знаме, национална светиня, с руското. Подобно незнание на историята е потресаващо!

Трети приоритет е здравеопазването: Здравето и животът ни не са стока. От тях не трябва да се печели. Не можем да си позволим държава, в която няма пари за операции на деца, а има пари за служебни коли за всеки селски кмет. Дори здравноосигурените заплащат допълнително. В същото време бюрокрацията и там се раздува. В малките населеии места се закриха много болници. Трябва отново държавата да се намеси категорично в здравеопазването. Българите трябва да получават качествена и достъпна здравна помощ.

- Според Вас за какво ще гласуват българите на 11 юли?

- Българите отново се надяваме на промяна и спасители. Но първо трябва да осъзнаем каква политика очакваме от тези, които ще изберем. Затова и призовавам когато гласуваме, да мислим за България. Да изберем почтени, образовани и най-важното – родолюбиви българи да ни управляват. България трябва да е най-важното за всички нас и за политиците.

Затова на 11 юли гласувайте с № 11 в листата за избора на народни представители. Защото България има нужда от Възраждане!


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички