Двойно повече секции в чужбина

Най-голям брой секции са разкрити в Турция

Двойно повече секции в чужбина | StandartNews.com

Може да се каже, че в момента имаме двойно повече секции в чужбина от последните избори на 4 април. Всички машини вече са доставени. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев, който представи актуална информация за организацията на изборите зад граница. В брифинга участва и ръководството на Работна група "Избори" в Министерството на външните работи - председателят ѝ и постоянен секретар на министерството Иван Кондов и заместник-председателят на групата Калин Анастасов, предаде БНТ.

Сроковете и ангажиментите на министерството са едни и същи, така че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница, обясни министър Стоев.

Гарантирането правото на вот на българските граждани в чужбина си остава основна наша цел, допълни министърът.

"При подготовката имахме нови моменти - нов Изборен кодекс, отпадането на ограниченията за брой секции в държавите извън ЕС, провеждане на избори на места, където през последните 5 години е имало повече от 100 избиратели", обясни министър Стоев.

Има няколко посолства с максимална натовареност за вота в чужбина. Най-голям брой секции са разкрити в Турция, значително увеличение има и в Гърция със секции включително по островите, което ще даде възможност българите на почивка да гласуват. В Германия има безпрецедентен брой секции - 117.

Много малко са отказите от държави за създаване на секции и те са свързани предимно със сигурността. Към днешна дата, всички 421 машини са доставени в чужбина и започва доставката им по секции. Ако се наложи промяна на адресите на секции - ще бъде веднага съобщено на сайта на МВнР, подчерта министърът.

Какво очакваме да се реши в спешен порядък от ЦИК?

"На първо място - да се определи окончателният състав на секционните комисии. Второ - хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически указания. Разликата в положителен аспект от последните избори е противоепидемична обстановка и ограниченията, които са по-малко", допълни министър Стоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай