ДПС бие аларма пред ОССЕ за нарушения в изборите

Движението постави въпроса за открито противоконституционни текстове в Изборния кодекс

ДПС бие аларма пред ОССЕ за нарушения в изборите | StandartNews.com

Открито противоконституционни текстове в Изборния кодекс, незачитане правата на избирателите, нарушения на закона от страна на министри, които агитират без да са в отпуск. Това бяха част от проблемите, които зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев и Халил Летифов и Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС обсъдиха с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. По време на срещата бяха дискутирани проблемите в изборното законодателство и условията, в които протича предизборната кампания за парламентарни избори  2021.

Може да бъде изображение с един или повече хора и на закрито

На първо място Хамид Хамид постави законодателни проблеми в изборното законодателство, като изрази своите притеснения относно съществуването на открито противоконституционни текстове в Изборния кодекс. Текстове, които или лишават български граждани от право на глас или такива, които създават невъзможност българските граждани да  могат да гласуват, както и съществуват  други текстове, които нарушават редица европейски принципи и конвенции, включително и Европейската конвенция за правата на човека.

Хамид Хамид отбеляза, че въпреки усилията на ДПС все още съществува забраната за агитация на различен език от българския. На второ място бе намаленият брой секциите за гласуване в държави извън ЕС, което ограничава правото на гласуване на  български граждани.

Още от 2009 г ДПС изразява своята позиция относно машинното гласуване, с цел намаляване на субективния фактор в секционните комисии. Според Хамид Хамид смесеното гласуване би довело до пълен хаос.

Йордан Цонев от своя страна заяви, че прави впечатление, че предизборната кампания на управляващата партия е нарушение на законите на страната, тъй като почти всички министри са кандидати за народни представители и не са в отпуск част от тях, за което ползват държавен ресурс за кампанията. Той бе категоричен, че има реална  злоупотреба с власт по време на  кампанията.  

Цонев изтъкна факта, че над 67 % от секционните избирателни протоколи са сгрешени. "Съществуват груби нарушения при секционните комисии поради няколко причини - на първо място е усложнен изборен процес, недостатъчна подготвеност и злоупотреба с власт", акцентира Цонев.

Халил Летифов, Йордан Цонев и Хамид Хамид разговаряха още с представители на ограничената мисия (ОМНИ) за наблюдение на парламентарните избори в Република България. Мисията се ръководи от Корийн Йонкър и се състои от екип от 11 експерти в София и 12 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат позиционирани из страната от 10 март 2021г.

Мисията ще оцени дали изборите се провеждат в съответствие с ангажиментите към ОССЕ, както и дали отговарят на международните стандарти за провеждане на демократични избори и прилагане на националното законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай