Дончев: Разговори без кръчмар за коалиции

Полагат се усилия да се събере най-добрият отбор в листите, каза вицепремиерът, който ще води в Габрово

Дончев: Разговори без кръчмар за коалиции | StandartNews.com

Разговорите за коалициите сега, преди изборите, са  "разговори без кръчмаря". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ. По думите му, ресурсът на ГЕРБ в момента е съсредоточен към това да спечелят изборите, така че да управляват. Листите на партията още не са готови - "полагат се усилия да се събере най-добрия отбор", каза още Дончев. Той потвърди, че най-вероятно ще е водач на листата в Габрово, като за това има "един куп емоционални и прагматични причини".

На директен въпрос дали е възможно след изборите да съставят правителство с ДПС, тъй като според последното проучване на "Маркет линкс" настоящите коалиционни партньори остават под чертата, вицепремиерът отговори отрицателно, а за неофициална коалиция заяви, че "няма такъв формат". Дончев обаче допълни, че обикновено дали си с или против управлението си личи по начина по който се гласува и то най-вече по гласуването на държавния бюджет.

"Затрогващи". Така вицепремиерът определя позициите на повечето политически партии "всички против ГЕРБ". Това обаче не е конструктивно. Що за изискване и теза е коалицията да е с партия, но без нейния лидер, попита Дончев и определи това като изнудване. Почтено би било правителството да се ръководи от лидера на партията, спечелила изборите.

Самите призиви за сформиране на експертен или програмен кабинет звучали за много българи умилително, но Томислав Дончев напомни, че опитът показва, че тези формати се провалят. Не винаги експертите са добри политици, предупреди той.

Вицепремиерът е сигурен, че ще има много обвинения по отношение на организацията на изборите, а можи би и оспорването им, но подчерта, че правителството реално не организира изборите. Това се прави от ЦИК и изборните администрации.

Сметки сме правили изборния процес да мине по-най-добрия начин и най-добро представяне на изборите по линия на конвенционални политики с добра програма и добри кандидати. Томислав Дончев е сигурен, че укори и обвинения винаги ще има, но ГЕРБ правят всичко възможно да ги тушират дори и предварително.

"Защо да е нарочно изчислено - каква полза бихме имали ние изборите да съвпаднат с по-висок ръст на заразата и ниска избирателна активност", попита Дончев. Той заяви, че се надява голяма вълна на заразата преди, по време и след изборите да няма.

Вицепремиерът коментира и темата с ваксините.

Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи той.

По неговите думи правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави. Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но допълни, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, каза Дончев.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай