Д-р Костадинов: Вземаме мерки за да не изчезнем като нация

Българите жадуват за управници, които да ги е грижа за народа ни, казва лидерът на Възраждане д-р Костадин Костадинов

Д-р Костадинов: Вземаме мерки за да не изчезнем като нация | StandartNews.com
  • Ще се борим да отпадне ДДС-то за храни и лекарства
  • Ще повишим държавните стимули, за да увеличим раждаемостта
  • Ще възстановим доверието в българския патриотизъм
  • За 32 години сменихме ограничения суверенитет с префиненото робство
  • Българите жадуват за управници, които да ги е грижа за народа ни, казва лидерът на Възраждане д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Д-р Костадинов, частичните местни избори в Благоевград се приемат от всички като генерална репетиция за парламентарния вот на 11 юли. Възраждане участваше със свой кандидат в Благоевград - Цвета Рангелова. Как се представи партията и какви изводи си направихте от резултатите?

- На местния вот Възраждане се утвърди и като първа патриотична сила. Напомням, че коалицията Български патриоти: ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ на изборите в Благоевград подкрепи кандидата на ГЕРБ, което реално показва, че те продължават да са част от статуквото.Десет дни преди изборите всички продавачи на гласове бяха профилактично задържани в полицията. Добрата работа на Бойко Рашков доведе до провеждането на честни избори в Благоевград. В резултат на това избирателната активност в циганските секции и местата, където обикновено се купуват гласовете, беше под 5%. Като цяло избирателната активност беше много ниска, но основната причина за нейния спад е, че ГЕРБ и ВМРО-БНД не успяха да си купят гласове и застанаха на трето място в класацията.Ако бъде прекратено купуването и продаването на гласове и на национално ниво, на парламентарните избори ГЕРБ ще е трета политическа сила, а българските т.нар. патриоти (ВМРО-БНД, НФСБ, ВОЛЯ) няма да имат представители в 46-то Народно събрание. Така Възраждане ще постигне една от целите на кампанията си, а именно - да изобличи отровните двойници на българския патриот и да възстанови доверието в българския патриотизъм.Що се отнася до шумно рекламираната коалиция "Демократична България", нейният резултат е по-слаб от този на Възраждане и е под 4%. Най-отявленият американски политически субект в страната ни получи звучен шамар от жителите на Благоевград.

- За патриотичния вот на българите се борят много формации - освен партия Възраждане и новата коалицията на ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ, "Атака" на Волен Сидеров, левия съюз на Жан Виденов. На какво залага "Възраждане" за вота на 11 юли?

- Възраждане залага на реални действия. Зад нас стоят реални резултати, които сме постигнали. Ясно сме заявили желанието си да работим за българския народ. Всички граждани знаят, че аз съм политик, който винаги си вдига телефона и е готов да помогне на всеки българин в нужда или да чуе неговата гледна точка за справянето с икономическата криза, или как мечтае да се развива България. Това е ролята на политиците, това е моята роля.Винаги съм бил близо до хората и така ще бъда винаги. Когато разпознахме демографската политика като най-страшния проблем на страната ни, започнахме да даряваме средства на двойки с репродуктивни проблеми. Над 60 българчета са родени благодарение на тези средства, което означава, че десетки български семейства са прегърнали своята дълго чакана рожба. Виждайки духовния разпад и това, че държавата не прави нищо, за съхраняването на националната идентичност на поколения българчета, аз написах, а ние от Възраждане издадохме учебник по Родинознание от 1 до 4 клас и започнахме да раздаваме учебника безплатно.Културно-историческото ни наследство е оставено неподдържано и обрасло в треви. Ето защо ние от Възраждане събираме групи от доброволци - почистваме паметници, облагородяваме терените по места, където е запазена българската история.Или с няколко думи казано, правим всичко каквото можем със собствени сили. Заради това се занимаваме и с политика, защото влизайки в 46-то народно събрание и имайки достъп до лостовете на управление, ние ще имаме възможност за законодателни промени, извършени с грижа за българския народ, с които ще направим първи стъпки към дългоочакваната промяна, за която всички ние жадуваме.Това отличава Възраждане от горепосочените субекти. ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ, "Атака", Жан Виденов са хора, които вече са показали какво могат в българската политика. Ние сме слушали техните обещания по време на предизборна кампания, но ни прави впечатление, че всеки път щом изборите преминат обещанията се забравят, за да се сетят за тях на следващата предизборна кампания. Голяма част от тези хора превърнаха патриотизма в софра, от която се хранят.

- Организирахте мащабно шествие за 1340 години Дунавска България. Какво Ви казаха хората, които участваха в него?

- На шествието присъстваха стотици граждани, които под звуците на гайда изминаха пътя от Народното събрание, символ на Държавността до Националния дворец на културата. Освен поздравления за инициативата обаче най-често задаваните въпроси бяха: Защо държавата не отбеляза годишнината? Защо държавата все повече абдикира от честванията на важните дати от историята?

- Приоритет № 1 на Възраждане е възстановяване на държавността. Кои са стъпките за това?

- Първото, което е необходимо да се направи,  е българските политици да спрат да ходят в чужди посолства, най-вече в американското, което на практика в последните години реди българските Министерски съвети. Ако не спрат българските политици да ходят по чужди посолства, никога няма да имаме собствена и суверенна държава.На второ място е необходимо да върнем вярата на българите, че България може да е суверенна и независима държава. Да намерим начин да  противодействаме на правителствената пропаганда, която вече 32 години ни обяснява, че България не може да е независима. Истината е, че ние сменихме една форма на ограничен суверенитет преди 89 г. с друга форма на ограничен суверенитет. И, за да е още по-префинено робството, в което изпаднахме сега на нас ни се обяснява, че така е навсякъде по света и че независими държави няма, което не е истина. Ето защо Възраждане ще работи за пълното Възраждане на българската независимост и суверенитет.

- Възраждане иска специална политика на ЕС към България като най-бедната страна в съюза. Какво трябва да включва тази политика и как трябва да се отстоява?

- Необходимо е да се възстановят кохезионните фондове специално за България, защото всъщност това е квинтесенцията на  европейската солидарност. Или именно по-богатите части на Европа да подпомагат по-бедните, за да се преодолее изоставането на отделните държави да се преодолее разликата в стандарта, защото ако има Европейски съюз на две и на три скорости, това означава, че просто Европейският съюз няма да продължи да съществува такъв, какъвто е замислен.На второ място трябва да се даде възможност на България да провежда специална икономическа и социална политика, която да даде възможност страната ни за определен период от време да има много по-облагодетелстващи нейния пазар, отколкото европейския общ пазар, правила и норми.

- Каква подкрепа за пенсионерите в коронакризата предвижда Възраждане?

- За съжаление пенсионната система в България не осигурява достойни старини на нашите родители. Тя, подобно на всички останали важни за страната ни сектори, е в крах. Могат да се направят няколко неща за настоящите пенсионери. В България около 3 млрд. лв. се ползват за социални помощи. Нека си кажем честно, че голяма част от тях се дават на хора, които не работят, раждат много и са се научили да надхитряват системата, която им го позволява. Една от причините е, че тези хора масово са необразовани и лесно манипулируеми, а на избори са основният гласоподавател на ГЕРБ, ВМРО - БНД и ДПС.На първо време  тези 3 млрд. лв. в държавния бюджет могат да се преразпределят като 1 млрд. остане за подпомагане на хора с нисък социален статус, а останалите 2 млрд. лв. се насочат към пенсионната система. Възраждане иска да отпадне ДДС-то за храните от малката потребителска кошница и за лекарствата. Това са нещата, които пенсионерите най-много купуват. С отпадането на ДДС-то ще спадне себестойността на тези продукти. Така покупателната способност на пенсионерите ще се покачи.В дългосрочен план ситуацията може да се подобри, ако се проведе информационна кампания, която разяснява нуждата от индивидуално спестяване за периода на свободното време или нашите старини. Има възможности, с които в периода на активно време работещите могат да отделят суми за себе си за периода на старини и държавата трябва да поощрява това с нужните стимули. Можем да помислим и по допълнителните пенсионни фондове, чиито инвестиции сега се  управляват от частни компании.

- Демографската криза е един от най-сериозните проблеми на страната ни. Какви мерки за преодоляването й предлагате?

- Демографската криза е най-големият ни проблем. Ние намаляваме в мирно време с по 100 000 годишно? Ние от Възраждане имаме специално разработена програма за преодоляването на демографската катастрофа, в която всички управляващи поставиха страната ни в последните 32 години. Наложително е договаряне на помощ от страна на Европейския съюз и финансирането на пакет от икономически мерки за завръщането на българските емигранти в страната ни.В програмата на Възраждане за справяне с демографската криза са заложени още: повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете; право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители; адекватно подпомагане на многодетни семейства; увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта; държавна помощ или безлихвен заем за покупка на жилище за работещи родители с многодетни семейства; осигуряване на повече възможности за безплатна асистирана репродукция; адекватно подпомагане на семейства с деца в неравностойно здравно или социално положение; реализиране на програмата  за стимулиране на етнически българи, живеещи по рождение в чужди страни, и на лица с български корени  да се върнат в България, с облекчена процедура за това; развиване на специални икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове; данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България.

- Какви реформи в образователната система предвижда партията Ви?

- Българската образователна система е елемент от суверенитета на държавата. В българското училище се обучават децата на България. Важно е българското дете и семейство да бъдат поставени в центъра на всяка политика.  Мерките, които Възраждане предвижда за българското образование, са: премахване на делегираните бюджети; въвеждане на мандатност за директорите; намаляване на административната тежест в работата на учителите; пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие; възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици.България има нужда от Възраждане на всички ключови сфери и ние от Възраждане имаме смелостта да поемем политическата отговорност за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай