БСП загуби Северозапада. Кои са новите депутати?

Едва трима за червените депутати. ГЕРБ на първо масто, но с по-малко гласове

БСП загуби Северозапада. Кои са новите депутати? | StandartNews.com

 

На тези избори БСП окончателно загуби Северозапада. Най-бедния район на Европа, за когото Корнелия Нинова години обещаваше да й е приоритет, праща едва трима представители на червената партия.

Най-големият разгром е в Монтана, където БСП изостава на трето място при 69 процента обработка на бюлетините. Трето място е запазено за БСП и във Враца, а единственото й второ място е във Видин.

ГЕРБ остава първенец по депутатите в Северозападния район, но с по-малко гласове. Най-високият резултат записва във Враца – 34 процента, основно заради успешните мандати на кмета- отличник Калин Каменов. Двойно по-нисък там е резултатът на партията на Слави Трифонов, а на четвърто място е ДПС.

Далеч назад остават Демократична България, партията на Мая Манолова, на Цветан Цветанов и на Васил Божков. Едва на опашката е ВМРО.

Имената на бъдещите депутати от Враца вече са на 90 процента ясни, с две възможни изненади. За шестте места в Народното събрание, които са предвидени за областта, ГЕРБ изпраща двама – досегашния министър на регионалното развитие Петя Аврамова и най-дейния депутат в предишния парламент – Красен Кръстев.

„Има такъв народ“, със своите 17 процента, вкарва 1 депутат, който обаче едва ли ще е водача на листата Георги Георгиев. Той се очаква да влезе от София, а неговото място от Враца най-вероятно ще заеме енергийния спец Иван Хиновски. Дългогодишният шеф на Българския енергиен форум се очаква да има ключова роля при подготвянето на промените в закона за енергетиката, които ще определят бъдещето на енергийните ни централи.

16-те процента на БСП също й осигуряват мандат и той ще е за дългогодишния директор на театъра Анастас Попдимитров, който е един от най-верните хора на Корнелия Нинова. Той стана известен в миналия парламент най-вече със заканата си: „Който плюе срещу партията, вън от нея след Конгреса.“

Близо 9-те процента на ДПС осигуряват без проблем депутатско място, но там е втората очаквана изненада. Сегашният водач на листата Йордан Цонев може да избере Благоевград, а във Враца мястото да заеме втория в листата Цветан Енчев. Областният ръководител на партията на Доган в София е добре познат в района, тъй като е и директор на сдружението на общините „Толерантност“, а е и с богата европейска експертиза в областта на развитието на регионите.

С малка преднина Демократична България изпреварва партията на Мая Манолова и изненадващо вкарва в парламента Владислава Лакова, финансист, заместник-председател в Общинския съвет. Това е местната лидерка на партията, която се кандидатира след като ръководството в София бе предварително отписало мандата и я остави сама да се оправя.

ГЕРБ печели и Монтана с близо 33 процента, и праща в парламента дългогодишната шефка на бюджетната комисия в местния парламент и досегашен депутат Ирена Димова.

Останалите 3 мандата ги взимат партията на Слави Трифонов, БСП и ДПС.

„Има такъв народ“ успя да събере близо 15% гласовете в региона и заради силната си кандидатура за водач на листата. Това е Пламен Абровски , представителят на Министерството на земеделието в Брюксел, който Слави Трифонов показа като един от основните експерти, на които ще разчита в областта на земеделието.

Със почти същия резултат, БСП за България вкарва недолюбвания от местните социалисти заради бизнес връзките си Атанас Костадинов, сочен като най-заможния депутат от региона.

ДПС взима гласа на 10.26% от избирателите и вкарва в Народното събрание отново арендатора Димитър Аврамов.

Във Видин, Росица Кирова, ябълката на раздора между Борисов и Слави Трифонов, печели близо 32.50 процента от гласовете в крайдунавния град на база 83.40% от обработените протоколи. Жената, която напусна партията „Има такъв народ“, за да влезе в премиерската джипка, направи най-късата дистанция между ГЕРБ и БСП в Северозапада.

Резултата на социалистите е 20.97% и с него в парламента влиза отново Филип Попов, доверен човек на Нинова, който остана в последния момент в надпреварата в региона, въпреки че искаше да се кандидатира от Кюстендил.

Трета в резултата е "Има такъв народ", с близо 5000 гласа, а новият й депутат – адвокатът Иво Атанасов, член на контролната комисия на партията, от съмишленик в миналото на Кирова днес се превръща в основен неин парламентарен опонент.

ДПС без изненада взима четвъртото място и изпраща в Народното събрание Станислав Анастасов, един от новите заместник-председатели на партията, с дългогодишен опит в областта на регионалното развитие и околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай