БСП: ГЕРБ опитва партиен контрол над учителите

Много закони погазихте, но цената на властта не може да оправдае опитите ви да направите училището част от предизборната ви реклама

БСП: ГЕРБ опитва партиен контрол над учителите | StandartNews.com
  • Много закони погазихте, но цената на властта не може да оправдае опитите ви да направите училището част от предизборната ви реклама

Зам.-председателят на БСП и кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България“ в Ловеч Ирена Анастасова алармира във Фейсбук публикация за порочна практика в подготовката на изборите, свързана с учителите и предложени от управляващите справки за това кои от тях ще бъдат членове на секционни комисии. Ето какво пише Анастасова по този повод:

„Двадесет и седем години бях в училище. Тринадесет от тях – директор. В това ми качество, заедно с колегите, сме създавали организация и подготвяли сградата за провеждането на много избори – за парламент, за местни органи, за президент. Давали сме какви ли не справки. И никога, ама никога не съм си помисляла, че може да изготвяме справка колко от колегите – учители ще участват в изборите като членове на секционни комисии. А такива винаги е имало.

     Е, доживяхме и това! Преди ден, г-жа Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката и кандидат за народен представител, провежда онлайн съвещание с началниците на регионалните управления на образованието. Една от задачите е да се изготвят списъци на учителите, които ще бъдат членове на СИК. Част от началниците изказали съмнение  и притеснение, защото такава дейност на колегите е личен ангажимент и няма нищо общо със служебните им задължения в училище. Друга част се съгласили. В крайна сметка /засега/ такива списъци няма да се правят. Защо е трябвало да се правят обаче? Този въпрос чака отговор! Сега чакам и директорите на болниците, и началниците в администрациите, и директорите на общинските служби и предприятия да подемат този почин. А може би вече го правят? Остава в тези списъци да се посочи и от името на коя партия ще е представител конкретният човек!

     Виждам и друго - рейдовете на Министъра на образованието по градове и села в качеството му на кандидат за народен представител – със служебната кола и с разходи за сметка на всички данъкоплатци! Посещава висши училища и отчита успехи. Очаквах да посочи и някой „дребен” проблем, като например защо студентските общежития са в такова окаяно състояние и какво направи ГЕРБ по този въпрос за 11-те си години управление? Играе футбол с директори на училища, защото сега му е останало време, явно. И още, и още...

     Не, че съм особено изненадана. Нагледахме се на безочливото и нагло поведение на управляващите в последните години! Но няма начин да се примирим с това!

     Като човек, който е посветил живота си на българското образование  и който стриктно е спазвал закона, и който нито за миг не е допуснал партийните интереси да влязат в училището ни - имам правото да им кажа:

     Уважаеми управляващи, напомням ви, че училището е деполитизирана институция! Много закони погазихте, но цената на властта не може да оправдае опитите ви да направите училището част от предизборната ви реклама!

     Изводите ги оставям за мислещите български граждани!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай