Събота,

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: Предизвикахме проверка за цените

От: СТАНДАРТ -
244
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: Предизвикахме проверка за цените
A
A
A

След протестите на българските патриоти срещу шоковото поскъпване на тока и парното Прокуратурата пита КЕВР за увеличението на цените. Това заявиха БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ в специална позиция.

Ето какво гласи позицията на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ:

Ние, „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ приветстваме решението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да образува преписка по публикации в медиите, свързани със скандалното увеличение на тока и парното в цялата страна.

Ние бяхме единствената политическа формация, която повдигна темата публично, активно протестира пред КЕВР, а после и в цялата страна срещу шоковото поскъпване на тока и парното. Новите цени ще доведат до крайна бедност стотици хиляди българи, ще ограничат тотално семейния бюджет на работещите, ще изправят хиляди пред въпроса за физическо оцеляване! И то в условията на здравна и икономическа криза, в навечерието на нова ковид вълна! За нас е крайно време да се спре ограбването на обикновените хора от картелите и монополите! Няма да допуснем спекулата и инфлацията да завладеят страната. Затова заявихме, че като влезем в 46-то Народно събрание, ще отменим това скандално решение на КЕВР!

 В съобщението на прокуратурата се казва още, че публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

От прокуратурата са констатирали, че покачването на цените за топлинна енергия е в противоречие и със Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.

Припомняме, че на 1 юли след решение на КЕВР, цените на тока за битови нужди скочиха средно с 4,40%, като за София е 5,57%. Цената на парното се повиши средно с 16,23%, за София с над 20%. Завишена е и цената на природния газ.ВАП ангажира председателя на КЕВР Иван Иванов да даде обяснение в най-кратък срок заради големия обществен интерес. От КЕВР заявиха, че ще отговорят на всички поставени въпроси в законоустановения ред. Държавното обвинение ще прецени след анализ дали да има последващи действия.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com