В коя нормална държава доплащаш за лекар?

Това пита лидерът на Републиканци за България Иван Анчев

В коя нормална държава доплащаш за лекар? | StandartNews.com

Ковид ситуацията показа всички недъзи на българската здравна система. Налице е една абсолютно неадекватна, нереформирана и анахронична дори на моменти здравна система, която по никакъв начин не е съобразена с модерните реалности. От Републиканци за България считаме, че НЗОК трябва да бъде основно реформирана и да бъде дадена възможност на допълнителни частни фондове да станат играчи на този пазар като конкурентни на Касата. Това каза Иван Анчев водач на листата на 14 МИР- Перник и трети в листата на 26 МИР София област по време на предизборен диспут в програма „Хоризонт“ на БНР.

„Трябва да се прекрати тази порочна практика с доплащането на медицински услуги. България е на едно от първите места в ЕС с близо 50% доплащане на медицински услуги. Това може да стане чрез изграждане на един стабилен и работещ модел на здравно осигуряване, такъв какъвто го има във всички западноевропейски държави, в условията на конкурентост. В момента НЗОК е един монополист, който няма никаква конкуренция и тя само разпределя съответните суми по клиничните пътеки към отделните болници. Липсва всякакво остойностяване на медицинския труд. Това е една от причините за такъв голям отлив от висококвалифицирани медицински работници.

„Твърдо вярваме, че проспериращата нация е образована. От тази гледна точка образованието е абсолютен приоритет.  Трябва да имаме модерно и добре финансирано образование. В нашата програма сме заложили 5% от БВП да бъде отделян за образование – основно, средно и висше. Трябва да се акцентира върху дуалното и STEM обучение“, уточни Анчев.

„Предвиждаме да има стимули за младите български семейства, за работещите хора, да могат да гледат второ, трето, а защо не и четвърто дете. Да могат децата им да ходят на детска градина и да получават необходимото подпомагане от държавата. В момента има една практика, че по някакъв начин се стимулират само отделни групи от обществото, а работещите хора им е най-трудно да отглеждат деца, а от друга гледна точка те са тези, които дават плодовете на икономиката и пенсионерите зависят от тях.

Искаме да бъдат преизчислени пенсиите по т.нар. „Швейцарско правило“.

Трябва да променим парадигмата на българското мислене към хората в неравностойно социално положение, най-вече тези с физически недостатъци“, подчерта Иван Анчев.

„От Републиканци за България сме за запазване на сегашната данъчна система  най-вече на плоския данък. Също така сме за увеличаване обхвата на патентния данък, тъй като това ще рефлектира върху един огромен брой малки и средни предприемачи, хора със семейни професии – ще им даде предвидимост на техните данъчни задължения и ще премахне възможността от различните контролни органи, които са десетки да играят ролята на бухалка по отношение на малкия бизнес“, каза кандидатът за народен представител.

„То идва от липсата на осъдителни присъди, на реални резултати в областта на противодействието на корупцията, от неработещите правоохранителни и специални служби. Примерите са изграждането на „Турски поток“, нерегламентираната Прокуратура, която все още работи по модела на Вишински. Ние сме за ограничаване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандата му на 5 години – без право на втори мандат, разпускане на Спецсъда и Спецпрокуратурата“, каза още кандидатът на Републиканци за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай