Анастасов: Идва тежък избор–развитие или затъване/ОБНОВЕНА/

Цветан Цветанов стоеше пред вратата на ДПС, за да иска подкрепа, разкри зам.-председателят на Движението

Анастасов: Идва тежък избор–развитие или затъване/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Цветан Цветанов стоеше пред вратата на ДПС, за да иска подкрепа, разкри зам.-председателят на Движението

Следващото Народно събрание ще има много тежка задача. Не напразно казваме, че това ще са най-тежките избори след 1989 г.  и резултатът от тях ще изисква същата отговорност, каквато са имали политиците след зората на демокрацията. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в интервю за бТВ. Тук ще трябва да се направи един много тежък извод от всички партии – дали искаме ускорено, догонващо развитие на страната или искаме да продължим да затъваме, каза той.

Въпросът е да се изпълняват програмите, какъв ще е форматът на правителството не е толкова важно, каза Анастасов на въпроса експертен кабинет или правителство на малцинството ще излъчи следващия парламент. Ние имаме програма, надяваме се и другите партии да си напишат домашното, за да разговаряме за програми, а не за формати, категоричен бе той. И припомни, че до момента на масата е единствено програмата на Движението. Ние имаме ясна програма – чист въздух, чиста храна, чиста вода, модерни технологии, дигитализация и включване на активните граждани във формиране на политиките и решенията. Говорим за това 5 години и никой тук не ни чува. В момента това са политики на Европейския съюз, припомни Анастасов.

„Темата кой какво ще прави в следващото Народно събрание трябва да е основана на две неща. Първото е суверенът – той гласува за политики и програма, дава мандат. Политическите сили имат отговорността, ако искат да изпълняват програмите си, ако искат да инвестират в развитието на България, да търсят тези, които също имат програми и приоритети. Харесването и нехаресването не могат да бъдат критерии, когато става дума за политически партии. Това е един от проблемите на българската политика и затова говорим, че трябва да се върне нормалността. Защото, когато 10 години се прави политика харесвам – нехаресвам, обичам – необичам, накрая сметката я плащат българските граждани и българският бизнес”, продължи с анализа си Станислав Анастасов Той подчерта, че предстоят най-важните избори от 1989 г. насам, защото държавата и  икономиката са в същото състояние, както тогава. И има нужда да се възстанови нормалността в политиката, да се възстанови демокрацията и държавността, институциалността и нормалния диалог между институциите.

Ако 10 години едни хора са във властта, а България е на дъното, ние не можем да завещаем това на следващото поколение. България има нужда от  догонващо, ускорено икономическо развитие и ДПС има програма за това, каза зам.-председателят на Движението.

По повод твърденията на Цветан Цветанов, че който гласува за ГЕРБ, ще получи ДПС, Анастасов заяви: „Когато говорим за г-н Цветанов, трябва да си припомним, че той 15 години бе вторият в ГЕРБ, сянка на Борисов.  Цветанов е онзи български политик, не извинявайте – човек, заради чиито действия България бе осъдена 6 пъти в съда по правата на човека в Страсбург. И продължава да бъде съдена. Цветанов е онзи човек, който си позволяваше от трибуната на Народното събрание да клевети българските лекари – тези хора, които сега, когато са ни нужни най-много в кризата, установяваме, че не са останали в България. Когато знаем кой е г-н Цветанов, можем да отговорим на въпроси за него.”.

Когато ставаше дума за важни тези като НАТО и европейската интеграция на България, г-н Цветанов в миналия парламент беше човекът, който стоеше пред вратата на групата на ДПС да иска подкрепа. А всъщност не беше нужно да я иска, защото евроатлантическата ориентация на България е политика на ДПС, която ГЕРБ подкрепяше. Г-н Цветанов ясно не осъзнава това, подчерта още зам.-председателят на ДПС. И каза: „Но Цветанов не е темата в тези избори. Темата е каква програма имат партиите и какво трябва да се случи за България, за да има ускорено, догонващо развитие, за да може да използваме зелената сделка и да направим скок в развитието си.”.

Днес започва процесът по формиране на листите на ДПС, съобщи още Станислав Анастасов. Той потвърди, че най-много номинации за следващия парламент има депутатът Делян Пеевски. „Г-н Пеевски имаше една много специална роля в началото на пандемията. Той направи много голям жест тогава, когато държавата наистина се забави и бе необходима бърза реакция. Нашите структури оценяват това и подкрепят г-н Пеевски”, подчерта Анастасов.

Г-н Пеевски е съвносител на много законопроекти, оценени положително, включително от Венецианската комисия, подчерта Станислав Анастасов. И допълни: „Има много депутати от сегашното управляващо мнозинство, които всеки ден ходят на работа, всеки ден са там и няма резултат”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай