Анализатори: ВОЛЯ-НФСБ качват проценти

ГЕРБ стабилно първи, сочи ново проучване на проект BalkanBGMetrix

Анализатори: ВОЛЯ-НФСБ качват проценти | StandartNews.com

Потвърждават се проучванията от началото на месеца за обществените нагласи за предстоящите избори. С 28,5 % ГЕРБ продължава да е стабилно първа политическа сила в надпреварата за 45-то народно събрание.  БСП изостава с 21,7 на сто от вота на българите.

Кампанията не помогна на социалистите да се откроят като алтернатива на управлението. Продължаващите вътрешни раздори очевидно рефлектират силно върху отношението към столетницата.

Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ потвърждава тенденцията да набира скорост и да оправдава очакванията, че може да бъде изненадата на тези избори. Анкетираните отново я нареждат на трето място с 12, 8% . Това сочат данните от най-новото проучване на проект BalkanBGMetrix, проведено в периода 25 -28 март 2021 г.

по метода на стандартизирането интервю. В проучването са участвали 803 пълнолетни граждани, финансирането е собствено - на проект BalkanBGMetrix.

Патриотичният вот се консолидира около двамата лидери Веселин Марешки и Валери Симеонов. През цялата кампания патриотите активно комуникираха  акцентите в програмата си, особено този за безплатните лекарства за ученици и пенсионери. Скокът на цените в горивата също оказва влияние върху подкрепата за техния приоритет за изграждане в цяла България на държавна верига бензиностанции със справедливи цени.

Следващата позиция си остава за ДПС, чийто твърд електорат неизменно би й донесъл  9%, а след тях е „Има такъв народ“ с 6,5%.  Партията на Слави Трифонов е с нестабилна подкрепа, заради тоталното й отсъствие в кампанията. Избирателите бяха лишени от възможността да видят някъде кандидатите, да чуят програмата им, мнението им по важните за хората въпроси. Очевидно шоуменът  разчита само на  личния си имидж, при това без той самият да се е появил и да е поел какъвто и да било ангажимент към избирателите. По тази причина и електоратът му е неясен и колеблив.

 

„Демократична България” получава  4,3%, въпреки мащабната и очевидно скъпа кампания. Решението да действат съвместно с БСП, какъвто пример видяхме по отношение на концесията за летище София, очевидно е оказало влияние сред избирателите..  Предизборното образувание „Изправи се. Мутри вън“ продължава да е под чертата. Избирателите така и не припознават Мая Манолова  и колегите й от „Отровното трио“  като нови в политиката и алтернатива. ВМРО също е с несигурни шансове под прага.  Каракачанов събира към момента 2,1% от гласовете на сънародниците.

Остава да се види дали ще се повиши избирателната активност и дали партиите са успели с кампаниите си да мотивират и българите, които отговарят, че се колебаят за кого да гласуват. Техният процент е около 11.  На предходните парламентарни избори активността достигна 54,07%. Предстои да видим в неделя дали ще бъде достигнат. Анализаторите от проекта BalkanBGMetrix смятат, че ситуацията по организирането на изборния ден остава сложна и отговорна. Най-вече, заради  живота и здравето на всички, ангажирани с процеса, както и на избирателите.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО:

Изследването е проведено от: проект BalkanBGMetrix

Период на провеждане: 25 -28 март 2021г.

Метод: Интервю

Аудитория: 803 пълнолетни граждани

Собствено финансиране на проект BalkanBGMetrix

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай