Ал.Грозданов: Образователната система е огледало на кривиците

Надявам се следващото Народно събрание да излъчи правителство, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР

Ал.Грозданов: Образователната система е огледало на кривиците | StandartNews.com

Образователната система е огледало на кривиците на обществото. Това каза Александър Грозданов, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в 24 МИР, пред радио „Фокус“. Той уточни, че амбициите на левицата в тази сфера са свързани с истинското и качествено българско образование, за равен достъп на всички деца, за добри учители и за добро бъдеще на поколението, което в момента учи, както и на това, което предстои да влезе в училище.

Според Александър Грозданов слабите звена на българската образователна система не са от вчера и днес, но напоследък са станали все по-отчетливи.

„Самият факт, че се намираме на 40 и някое място по четивна грамотност, по познаване на естествените науки и умения да се ползват тези знания, е достатъчен. В началото на 90-те години, въз основа на изследване на ПИЗА, бяхме между 5-о и 9-о място по различните обществени и природни науки. А това, че сега сме далеч, далеч по-назад, говори, че имаме проблеми. Те са свързани с мотивацията за учене, с квалификацията на учителите ни, с тяхната подготовка и готовност да бъдат полезни на своите ученици“, каза още Грозданов.

Кандидатът за народен представител допълни, че когато в обществото има неразбиране на стойностите в образователен аспект, не можем да очакваме, че образователната система сама ще успее да преодолее тези недостатъци и дефицити.

Според него една от основните посоки за работа на бъдещите правителства и управлението на страната е да направят така, че образованието наистина да бъде една непреходна стойност и да бъде онзи незаобиколим критерий, по който хората да намират своето място в професионалния и обществения си живот.

„Много станаха напоследък „калинките“, които заемат позиции, позволяващи им почти безнаказано да вършат маса глупости. И това не е в резултат само на нечия партийна политика, а и на ниската образователна подготовка. Така че мотивацията за учене, стойността на понятието „образованост“ би трябвало да се върне поне на нивата, на каквито го познавахме до преди три десетилетия“, уточни той.

Първото нещо, което Грозданов счита, че трябва да бъде променено е понятието „стойност на образованието“ в очите на българските ученици и да се изисква от тях да четат повече.

Александър Грозданов изрази надежда, че следващото Народно събрание ще излъчи правителство. Ще има стабилно мнозинство, което да съдържа национално отговорни хора и партии, за които грабежът и корупцията не са първостепенна цел. В парламента да има достатъчно образовани представители, които са в състояние да вземат важни и отговорни управленски решения за България.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай