Четвъртък,

Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата

От: СТАНДАРТ -
279
Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата
A
A
A

„Модел 4“ не е адекватното решение за реформа в правосъдната система и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата. Той ще доведе до ограничаване на правото на правосъдие на гражданите и до липсата на справедливо, ефективно и реално правораздаване по места. Това заяви адв. Даниел Тунчев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР.

Моделът предвижда окръжния съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по-леки дела. Наред с това се предлага 57 районни съдилища да станат териториални отделения. Вариантът за реформа е разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“.

„През последните няколко години все по-силно и отчетливо се засяга важната тема за необходимата промяна в правосъдната система. Нагласите в обществото са за острата нужда от обективно и навременно правораздаване. Необходими са реформи за запазване на правовата държава и институционализма. Всичко това може да се случи с балансирана и последователна политика в сферата на правосъдието, а не с предлаганата промяна на съдебната карта“, смята той.

Адв. Тунчев определи реформата като неадекватна и неотговаряща на нуждите на обществото. „Считам, че същата е неприемлива както за професионалните гилдии, така и за обикновените хора“, заяви още юристът.

По думите му с предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите.

Кандидатът за народен представител е категоричен, че е необходима спешна реформа в областта на съдебната влас и правораздаването. „Необходимо е обезпечаване на прозрачност при работата на съдебната власт, като и спазване на принципа на разделение на властите. Това е сложен и продължителен процес, който следва да бъде поставен на дневен ред и на широко обсъждане. Но „Модел 4“ не е адекватното решение за реформа и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата“, категоричен е Даниел Тунчев.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com