Жителите от Телиш на протест срещу настаняване на бежанци

В 9 часа хората смятат да блокират пътя Плевен- София

Жителите от Телиш на протест срещу настаняване на бежанци | StandartNews.com

Плевен. Жителите на село Телиш, община Червен бряг, излизат на протест. Те са против настаняването на бежанци в бившето ракетно поделение. За него се говори, че скоро ще бъде отворено, за да приюти бежанци и нелегални имигранти. В тази връзка хората смятат тази сутрин да блокират пътя към него, за да изразят своята позиция, съобщава БНР.

Точно в 9 часа хората смятат да блокират главния път Плевен- София, съобщава Нова телевизия. 

Хората вече са създали инициативен комитет, в който два дена тече подписка против настаняването на бежанци в поделението на селото. До момента в нея са се подписали 2/3 от живущите в населеното място. Кметът на Телиш Нели Дакова обяви за БНР, че няма официална информация дали ще има бежански център. „Този лагер може да побере много хора, защото районът е 2 хиляди декара. Говореше се в началото за 250 души, после се чу за 500, а снощи за 2 хиляди", добави тя.

Живущите настояват да им обяснят ще има ли бежански център в селото. Те са забелязали пристигането на фургони в селото и екипи, които работят в поделението, най-вероятно, за да го подготвят за настаняването на бежанци.

Една от сградите в бившето военно поделение в Телиш отговаря на условията за бежански център. Тя е в списъка с 5-те варианта за лагер в Плевенско, съобщава националното радио. Запознати твърдят, че за да отвори врати, ще са нужни над 360 хиляди лева и почти половин година ремонтни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай