Земеделци блокираха Е-79

Земеделци блокираха Е-79  | StandartNews.com

Благоевград. Десетки зеленчукопроизводители от Пиринския край успяха да пробият полицеския кордон и да блокират движението по главен път Е-79. Стотина души се събраха да протестират в района на мотел „Мамин Кольо" между 13,00 и 14,00 часа.

Те са недоволни от ниските изкупни цени на зеленчуците и нерегламентирания внос на некачествена стока от чужбина. Засиленото полицейско присъствие не ги отказа от намерението им да хвърлят домати върху шосето и да спрат движението и в двете посоки. Стигна се до боричкане и сблъсъци межу органите на реда и бунтарите.

"Всичко бе нормално, нямаме оплаквания от действията на полицаите. Те си вършат работата. Ние обаче постигнахме целта си – стигнахме до пътя и седнахме на земята. Блокирахме движението за 10-15 минути. В това време униформените ни вдигаха и внимателно ни отстраняваха един по един от шосето", заяви Кирил Писков от Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци „Югозапад 2013".

Той и колегите му предприели крайните действия, тъй като никой не им обръща внимание и не се предприемат мерки за решаването проблемите в бранша. Не може българите да консумират некачествена стока, а качествените български зеленчуци да залежават и да се скапват, защото изкупните цени са ниски, а и никой не ги купува.

"Приветстваме последните действия на земеделското министерство за контрол върху вноса на плодове и зеленчуци. Но ние настояваме да получим от държавата дотации за претърпените загуби. Искаме не подаяния, а достойно подпомагане, както е в другите европейски страни. Продължаваме с протестите всеки ден, докато това не се случи", увери Кирил Писков.

Два часа след протеста на повечето зеленчукопроизводители бяха връчени призовки от полицията в Сандански. „Това е полицейски натиск спрямо нас. Гърците блокират с месеци границата, а ние не можем да спрем за 10 минути движението по главен път Е-79. Привикват ни в полицейското управление, ще ни пишат актове", заяви Кирил Писков. Шефът на ОД МВР – Благоевград комисар Георги Костов отрече да има каквито и да е репресии към протестиращите земеделци.

„Работим по закона. Не може няколко десетки граждани да блокират движението за хиляди пътуващи. Те ще бъдат санкционирани за нарушаване на обществения ред и неизпълнение на полицейско разпореждане, тъй като не са имали разрешение за блокада на шосето", каза комисар Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай