Застраховат Враца от бурките

Застраховат Враца от бурките | StandartNews.com

Враца ще се застрахова от бурките, приемайки забраната им за носене на обществени места. Идеята е на общинския съветник от ВМРО Марин Цветков, който ще внесе докладната в местния парламент на следващото заседание. Сенаторът е категоричен, че мерките, които вземат, са предпазни.

„Това е „тичане" пред проблема и възможността да реагираме навреме и адекватно, за да не допускаме това, което се случва в другите градове, които вече приеха тези докладни", коментира Цветков и допълва, че в последно време се наблюдава увеличаване на влиянието на радикалния ислям.

„Наясно съм, че във Враца няма нито радикален ислям, нито бурки, нито джихадисти. В България нямаше и атентати, но видяхме какво се случи преди няколко години в Бургас. Нямаше и радикален ислям, но станахме свидетели на случващото се в Пазаржик", коментира още общинският съветник.

Докладната за забрана на бурките във Враца ще бъде внесена като изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред. В него ще бъде въведен нов раздел, засягащ дейността на религиозни общности. „Този раздел отваря широко вратите да имаме нужната превенция не само срещу бурки, а и срещу всички вероизповедания, които са в разрез с нашите закони и конституция", категоричен бе Марин Цветков.

Глобата, която се предвижда е между 300 и 500 лв. за първо нарушение. Религиозните одежди ще могат да се носят само в молитвените домове, които са регистрирани по съответния ред.

Междувременно общинските съветници от "Патриоти за София" настояват да се забрани носенето на бурки или друг вид подобни дрехи, които закриват или пречат да се разпознава лицето в столицата. Общинарите вече са внесли искане в местния парламент за официално ограничение носенето на бурки на територията на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай