Засаждат нови кестени, като построят станцията на "Патриарха"

Засаждат нови кестени, като построят станцията на "Патриарха" | StandartNews.com

Сеч на дървета по "Патриарха" взриви Фейсбук. Спасихме част от тях, каза Братоев

След построяването на метростанцията изсечените кестенови дървета по бул. "Патриарх Евтимий" ще бъдат възстановени. Това обеща изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. В събота следобед бяха изсечени дърветата от булеварда заради строителството на метрото. Премахването на дърветата разбуни духовете в социалните мрежи. То е започнало около 13.30 ч в събота, разказа журналистът и радиоводещ Васил Върбанов.

"Изненадахме се много, не сме против прогреса, но това дойде изненадващо. По-разумно е тези дървета да бъдат преместени", посочи той.

Инженер Братоев обаче обясни, че едно от условията, за да се ситуира станция на това място, е било да се оптимизира максимално засягането на дървета. По думите му проектът бил преработен три пъти, като по този начин броят на изсечените дървета се намалил около 2,5 пъти. Братоев каза още, че преди изсичането е имало консултации с експерти, според които вероятността възрастните дървета да бъдат запазени е малка.

"Ще направим опит дори да спасим малка част от тези, които подлежат на премахване", каза той. Инженерът увери, че през април 2017 г. всички премахнати дървета ще бъдат възстановени на същите места. "Освен това предписанието в разрешението за премахване е тройно компенсаторно залесяване - три пъти повече дървета ще бъдат залесени другаде, където посочи общината", обясни още той и подчерта, че засега са премахнати под 10 дървета, а разрешението било за 18.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай