Започна умъртвяването на животните с опасния дерматит

Започна умъртвяването на животните с опасния дерматит | StandartNews.com

От тази сутрин инспектори от БАБХ -Хасково започнаха умъртвяването на болните животни с потвърден и лабораторно вече заразен нодуларен дерматит в димитровградските села Воден и Черногорово, за да се намали риска от разпространение на болестта в страната.

Извършва се механично почистване и дезинфекция на сградите, където са отглеждани животните, включително и на и превозните средства в констатираните огнища.

В 30- километрова зона около двете населени места се извършват дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени. Болестта се предава чрез ухапване от комар или допир. Този вид дерматити не е опасен за хората, но нанася икономически загуби на стопаните на болните животни заради високата смъртност и бързото и лесно разпространение.

Съмнението за болестта е установено по време на постоянните клинични прегледи, които се извършват в пограничните райони от юни 2015 година заради констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция.

Заради ситуацията днес областният управител на Хасково Станислав Дечев свиква спешно на извънредно заседание Областната епизоотична комисия.

"Заболяването излезе изненадващо в район, който не е толкова близо до границата, но въпреки това успяхме да го регистрираме незабавно", това каза по-късно изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

"Преди 2 дни на базата на една програма, по която работим от миналата година, откакто се установи заболяването в Гърция и Турция, говорим за юни месец миналата година, съм пуснал заповед за превантивен контрол на фермите с едри животни", добави той, цитиран от "Фокус". 

"Направихме програма за ежеседмичен контрол на фермите, по простата причина, че заболяването се развива изключително бързо - ако в понеделник нямате заболяване, в петък може вече да го имате", обясни д-р Илиев. Той посочи, че 21 преживни животни, заразени със заболяването е имало в село Воден, които тази сутрин са били евтаназирани, а в село Черногорово заболелите животни са около 75, с които днес или утре ще се постъпи по същия начин.

"Идеята на унищожаването на животните е следната- намаляваме вероятността да се заразяват вектори от болни животни, свеждаме я до минимум", подчерта Дамян Илиев.

"Това, което изглежда доста жестоко за хората, е единственият начин да спрем разпространението на заболяването в страната", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай