Започна отводняването на речното корито на Арда

Започна отводняването на речното корито на Арда  | StandartNews.com

Кърджали. Започна отводняването на речното корито на Арда в участъка на аварията, която прекъсна магистралния водопровод и остави без вода част от жителите на Кърджали и над 20 околни села.

Кърджали. Спряно е контролираното изпускане на язовира и работата на ВЕЦ-а. В момента нивото на хранилището е на 3 м под преливния ръб, а притокът е около 120 куб.м/с.

Областният управител Илия Илиев бе на мястото на аварията, където работят екипи на „ВиК" и "Пожарна безопасност". Водата се изсмуква с мощни помпи, за да се осигури безопасен достъп до компрометирания участък в коритото на реката.

Засега е видимо, че тръбопроводът буквално е отнесен от придошлата вода. До часове ще стане ясно каква точно е повредата и как може да бъде отстранена. Осигурена е необходимата жива сила и техника за форсиране на ремонтно-възстановителните работи. Областният управител се ангажира при необходимост да бъде поискана от НЕК допълнителна 24-часова отсрочка за пускането на ВЕЦ „Кърджали". Работата на турбините бе преустановена тази сутрин в 7.00 часа.

Тежката авария остави без вода голяма част от жителите на Кърджали и над 20 околни села. „Потърпевши са близо една четвърт от абонатите на водоснабдителна система яз Боровица", коментира управителят на „ВиК" Кърджали инж. Славчо Славков.

Заради продължаващото досега контролирано изпускане на яз. „Кърджали" досега не бе възможно да стартира ремонтът на компрометирания участък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай