Загробват заразени и умъртвени крави до пасища

Загробват заразени и умъртвени крави до пасища | StandartNews.com

Умъртвени заради заразен нодуларен дерматит крави се загробват в опасна близост до населено място и пасища. За това алармира животновъдът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

„Една от ямите за животните е близо до града и на броени метри от земите, което са ми дадени да ползвам като пасище за моите 200 крави. Хем казват, че тази болест е много заразна, хем ги загробват под носа ни. А трябва ямите да са далече от водоизточници, земеделски земи, от къщи", заяви фермерът. По предписание на земеделското министерство трябва да се осигури обем от 1,5 кубически метра място за заровена крава, а върху трупа й да се изсипят поне два метра пръст.

„Защо не се мисли превантивно? Как да пусна моите животни на паша в района, където са загробени десетки крави? Няма на кого да се оплачем", каза още Сабахлъков. Във въпросната яма във вторник следобед бяха загробени 3-те крави на животновъда Алмаз Тайров от хаджидимовското село Абланица. Мъжът се върнал преди време от гурбет в Англия и решил да вложи спестените пари в малко стопанство. Той е семеен, има две деца.

„Дойдоха ветеринарите и умъртвиха всички четириноги, а само едно беше болно. Такива са изискванията, няма какво да се направи. Трагедията за семейството е голяма. Дано получат адекватно обезщетение от държавата, за да може да си купят нова стока, а не пак да ходят на гурбет в чужбина", каза кметът на село Абланица Адем Арнаудов. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Стоян Мавродиев пък уточни, над 20 са огнищата на нодумарен дерматит в Пиринския край.

Той сподели, че водеща роля в определянето на местата за загробване на заразени и умъртвени животни има съответната община. Нейни служители се допитват до експертите в Басейнова дирекция и в Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да определят къде да се изкопае ямата. „Нашата работа е да извършим евтаназията и да загробим животните, изборът на място не е наш", каза още шефът на ОДБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай