Забрана за строежи край морето заради разкопки от времето на Шкорпил

Забрана за строежи край морето заради разкопки от времето на Шкорпил | StandartNews.com

Нови ограничения и пълна забрана на строителството ще бъдат въведени в в района на Шкорпиловци, заради античен археологически комплекс, съобщи кметът на община Долни чифлик Борислав Натов. Разкопките тук са започнати от чешкия археолог Карел Шкорпил още през 1917 г. Днес комплексът е със статут Групова археологическа недвижима културна ценност - „Късноантична крепост (квадрибург), раннохристиянска базилика, раннохристиянска гробница и част от старобългарски вал.

Археологическият обект е разположена в имоти, държавна частна собственост, които не попадат в горски фонд и дюни. Той обаче се намира в Защитена зона „Плаж Шкорпиловци", определена по директива за опазване на природните местообитания и дивата природа. Комплексът е частично проучен и разкритите до момента елементи на укрепителната система, сгради и съоръжения илюстрират много важен археологически паметник на раннохристиянското изкуство и архитектура и определят нейното високо научно и културно-историческо значение.

Преди месец специална комисия на Министерство на културата в продължение на три дни инспектира на място състоянието на археологическия обект. Тя бе водена от арх. Виктор Попов, директор на дирекция в НИНКН. Комисията изготви констативен протокол, в който са предвидени редица мерки за опазване на археологическите находки.Освен забрана за строежи, има табу за паша на животни, за биваци, палене на огън и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай