Юристи: НДК не е бил фирма и не дължи данък сгради

Юристи: НДК не е бил фирма и не дължи данък сгради | StandartNews.com

София. НДК не е бил длъжен да плаща данък сгради допреди две години, когато е станал акционерно дружество, твърдят юристи, запознати с тогавашния му статут. Според тях от 1991 до май 2011 г. дворецът е бил на самоиздръжка и държавата не е отделяла нито лев за него.

Ревизии от началото на тази година и от 2011 г. обаче установили, че НДК дължи данъци за 11 млн. лв., които не включват лихвата. Задълженията били от стари периоди, преди дворецът да стане акционерно дружество. В ревизионните актове е записано, че НДК дължи тези пари основно от наеми. Според закона дворецът като наемодател трябва да плаща авансов данък върху доходите, получени от тази дейност. В общата сума по акта имало и неплатени отдавна осигуровки.

"Преди дворецът да стане акционерно дружество, е бил "творческо-стопанско обединение" каквото понятие в правния мир не съществува. Затова и в бюджета вероятно не е постъпил нито лев от данъци, платени от НДК", твърдят юристи. Тъй като не е търговско дружество, в регистрите НДК е съществувал под името "друг вид субект" с предмет на дейност "експлоатация на театрални сгради, музикални и концертни зали и студиа". Земята около него обаче е публична общинска собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай