Язовир „Огоста” спасява Монтана от наводнение

Язовир „Огоста” спасява Монтана от наводнение | StandartNews.com

Монтана. Заклеймяваният заради близостта си до града язовир „Огоста" спасява Монтана от наводнение, съобщи представителят на държавното дружество „Напоителни системи" инж. Игор Репкин. Само за три дни в него са се влели 90 млн. куб. м вода, които иначе трябваше да преминат през града. Това означава сигурно наводнение, обясни хидроинженерът.

В момента в язовир „Огоста" са се събрали 290 млн. куб. м вода. Допреди дни е имало само 200 млн., което не е най-доброто ниво за неговата стена.

Най-препълнен в момента е язовир Смирненски, който събира вода от реки и язовири край селата Белотинци и Гюргич. Заради изпускане на язовира при село Гюргич, в язовир „Смирненски" има над 8 млн. куб. м вода. Тя прелива с по 4-5 куб. м в секуда. Стената му обаче е здрава и съоръжението не крие опасност за населението от близките села, каза още инж. Репкин.

Дъждовете са причинили наводения на приземни етажи и мазета в няколко монтански села. Залят е път в община Георги Дамяново, но той остава проходим. Няма затворени пътища, спряно електрочиство и прекъснато водоснабдяване, съобщи комисар Венци Райков, началник на службата за пожоарна безопасност и защита на населението в Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай