Язовир „Огоста" пада към дъното си

Язовир „Огоста" пада към дъното си | StandartNews.com

Монтана. Язовир „Огоста" край Монтана пада към дъното си, съобщиха от клона на държавното дружество „Напоителни системи", което е негов стопанин. В момента в изкуственото езеро с площ 23 дка са останали 180 млн. куб. м вода, което е под 40 % от обема му. Причината е липсата на приток от реките, които го пълнят – Огоста, Бързия и Златица. Заради маловодието са преустановили работа двете водни електроцентрали, които произвеждат ток с вода от язовира – „Огоста" и „Кошарник".

Язовир „Огоста" е вторият по големина у нас след язовир „Искър". Предназначен е за напояване, но след него изграждането на напоителната система е спряло. Използва се само за любителски и стопански риболов.

Заради близостта до града – на 600 м и височината над нивото на централния площад – 45 м., периодически е обявяван за голяма заплаха за града. По тази причина никога не е завиряван докрай. От 506 млн. куб. метра обем е стигал пълнене до 384 млн. Никой не знае как стената ще реагира при пълен обем, твърдят хидролози. В момента със 180-те млн. куб. м язовирът не крие опасност за хората, които живеят около него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай