Ямбол отбеляза 138-ата годишнина от Освобождението

Ямбол отбеляза 138-ата годишнина от Освобождението | StandartNews.com

С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана 138–ата годишнина от Освобождението на града ни от османско владичество. Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военни, граждани.
В словото си кметът на община Ямбол Георги Славов изтъкна подвига на българските опълченци и на руските войници и офицери, дали живота си за свободата на България. „Трудно е от дистанцията на времето, когато всеки от нас се ражда свободен по право, да съпреживеем онзи жадуван миг, в който местното издстрадало население посреща своите освободители. Но сме длъжни да помним и тачим нашето минало, защото то ни дава упование, вяра и сили да продължим напред", допълни още кметът на Ямбол.

Благодарствен молебен за загиналите герои отслужи ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров. С венци и цветя своята почит към паметта им изразиха община Ямбол и Общински съвет Ямбол, народният представител Иван Чолаков, Областна администрация – Ямбол, Военен гарнизон – Ямбол, представители на политически партии, както и много родолюбиви организации и граждани.

За атмосферата на празничното честване допринесоха възстановчиците от ямболския Музей на бойната слава и на клуб „Традиция".

В днешния празничен за Ямбол ден Музеят на бойната слава е отворен за безплатни посещения. Проявите, посветени на Освобождението на Ямбол продължават вечерта с концерт на Камерен ансамбъл „Дианополис" в Безистена, с начален час 18.00.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай