Я. Хайтов: Не получаваме достатъчно подкрепа от Европа за границите

Я. Хайтов: Не получаваме достатъчно подкрепа от Европа за границите | StandartNews.com

Зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, който е бил и зам.-министър на вътрешните работи заяви пред журналисти, че според него България на получава достатъчна подкрепа от Европа за охраната на границите на ЕС.

"Ние охраняваме външната граница на ЕС. Бюджетът на МВР е опоскан и въпреки това се правят усилия. На среща в Брюксел поставих пред представители на Бенелюкс въпроса, защото имаме нужда от подкрепа, та било то и за оградата по границата с Турция" - каза депутатът.

Той бе категоричен, че служителите на МВР трябва да прекратят протестните си действия и да влязат в населените места и квартали, защото все повече зачестяват случаите на конфликти с ромско население. "Съгласен съм, че хората от МВР работят на ръба на трудовото законодателство, но инспекторите по населени места и квартали са местните шерифи. Не бива да се яхва от политици някой от случаите, защото това е игра с огъня и войната в бивша Югославия тръгна от битов конфликт - убийство на една сватба. Проблемът е сериозен и може да се реши като се вземат мерки. В кварталите и местата, където има съсредоточие на ромско население, трябва да се работи за образованието на общността, както и да се прилагат законите еднакво за всички, защото знаем, че къщите, колите им, шофьорските им книжки са незаконни, а да не говорим, че деца раждат деца" - коментира още Хайтов.

В отговор на питане за пенсионната реформа в МВР, зам.-председателят на НС заяви, че подкрепя предложенията, като посочи за пример Австрия, провинция Бавария и попита риторично може ли да се каже, че те не са демократични държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай