„Вятър ечи" се носи цяла нощ от областна управа

Протестиращи окупираха отвътре сградата във Варна с искане за оставка

„Вятър ечи" се носи цяла нощ от областна управа | StandartNews.com

Варна. Цяла нощ възрожденски и рок хитове гърмяха от сградата на областна управа във Варна.

Столицата на протестите започна нестандартна форма на бунт с окупиране отвътре на държавната администрация край морето. Около петдесетина души начело с местния лидер на НФСБ Костадин Костадинов изкараха цяла нощ вътре, след като губернаторът Коста Базитов така и не успя да се свърже със секретаря на МС, за да предаде искането им за оставка на кабинета „Орешарски".

„Сигурно никога преди това в Областна управа не са звучали „Вятър ечи, Балкан стене" и „Стани, стани, юнак балкански". Питахме се какво ще правим цяла нощ и изведнъж дойдоха двама души с китари, единият дори си носеше партитурите. Репертоарът беше революционен – започнахме с възрожденски песни, после минахме на македонско и накрая на рок", каза за агенция Стандарт Нюз Костадинов. Той обяви, че варненци дават срок на правителството до неделя да подаде оставка: „Свободата е в наши ръце и трябва да си я вземем. Ако ли не, ще последваме примера на Гърция! Нали помните как миналото лято там имаше избори на два пъти?!", каза бунтарят.

До неделя варненци ще нощуват в Областна управа всяка вечер,вече са заредили провизии и вода. Отвън пазят полицаи, но всичко е тихо и кротко. Засега протестиращите няма да пречат да служителите да си изпълняват задълженията. Ако в понеделник обаче кабинетът „Орешарски" не е паднал, те ще преминат към ефективна форма на окупация и няма да позволят на работещите да влязат в сградата. Лидерът на НФСБ Костадин Костадинов призова примерът на варненци да бъде последван във областни администрации в страната."За прекалено кратко време правителството и Станишев направиха много глупости.Те не дойдоха да управляват тази държава, а да уредят едни хора с едни постове.Това е дебелоочие и наглост",каза Пламен Георгиев, завършил бакалавърска степен по специалността „Международни отношения". Той и съмишлениците му настояват за експертен кабинет и смяна на цялостната избирателна система в държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай