Враца събра пари за операцията на Ивайло

Враца събра пари за операцията на Ивайло | StandartNews.com

Съученици дариха джобните си, непознати подкрепиха родителите, които търсеха средства за лечението на детето си

Семейство Ненчовски от Враца е преминало през ада, но е видяло на практика и възкресението на доброто. В най-тежките моменти, когато Биляна и Тихомир се чудят откъде да намерят средствата, нужни за лечението на сина им, ръка за помощ им подават и познати, и непознати хора.

Тежката диагноза сарком на Юинг застига Ивайло Нечовски още когато е на 12 години. Мъките за момчето, родителите и приятелите му започват през май 2012 г. Тогава Ивайло се оплаква, че се задъхва и не може да диша. Майка му и баща му потърсили веднага лекарска помощ. И през ум не им минавало, че ще чуят страшната диагноза - рак на белия дроб. 12-годишното момче е прието веднага във врачанската болница. Лекарите назначават пълни изследвания и установяват, че има проблем с белия дроб. Изпращат го по спешност с линейка в столичната клиника "Пирогов". Там медиците констатират, че момчето има тумор в белия дроб и незабавно го оперират. Отстранят образувание с размери 10 на 5 см. Ивайло преминава през повече от 10 курса химиотерапия. След това му е направена трансплантация на стволови клетки, която е успешна. Момчето започва бързо да се възстановява. Заедно със семейството си се прибира в родния град. Ивайло, който е възпитаник на училището по изкуства във Враца - СОУ "Отец Паисий", мечтае да седне отново на чина в клас. Родителите му си отдъхват, че са успели да преминат през адските мъки и детето им е живо и здраво. Животът на семейство Нечовски продължава постарому. През септември 2013 г. Ивайло се връща в училище.

"Ивайло оздравя и започнахме да следим състоянието му с профилактични прегледи през 3 месеца и рентген през 6. Всичко беше наред до 16 януари, когато отново мина на рентген и скенер в "Пирогов" и лекарите казаха, че туморът отново е там", разказва майка му Биляна. Преживеният през 2012 г. ужас за Биляна и Тихомир започва отново. Родителите на Ивайло подават документите му във фонда за лечение в чужбина и започват да чакат отговор от някоя от клиниките в Германия. Сумата, необходима за операцията, е 5000 евро. Сравнително малка, но непосилна за семейство Нечовски. Родителите на Ивайло започват да търсят хората с добри сърца, които да помогнат и да започне веднага подготовката му за операция в чужбина.

"Когато беше първото лечение, отново събирахме пари. Бях поставила 2 касички в града и хората помогнаха. Тогава обаче не ни трябваше толкова голяма сума", спомня си Биляна.

Отчаяните родители правят страница във Фейсбук с надеждата за помощ. Няколко дни по-късно местен вестник научава за заболяването на момчето и се свързва с родителите. Социалната мрежа дава гласност на благотворителната кампания за Ивайло. Още същия ден десетки непознати се свързват с майката по телефона. Хората започват да превеждат пари по откритата банкова сметка и така "машината на добрината" за семейство Нечовски заработила. Това бил лъч светлина за отчаяното по онова време семейство.

"Хората се активизираха и започнаха да се свързват с нас. Разговаряхме и с негови съученици, които също искаха да помогнат", спомнят си родителите. Още на следващия ден в училището се появява кутия за дарения. Децата отделят пари от закуската си. Някои дават джобните си, други носели от къщи по 50 лв., за да спасят момчето. Организирали и продажба на кутии с изненади, сувенири и валентинки. Сметката за Ивайло започва да се пълни и само за десетина дни след началото на кампанията парите били събрани. Дарените средства върнали надеждата на семейството му, че има добри хора.

Междувременно родителите получават обаждане от фонда за лечения на деца в чужбина, откъдето са ги изпратили на преглед при столичен професор за становище. Клиника в германския град Тюбинген дала оферта за лечението на Ивайло. В крайна сметка интервенцията била извършена в столична болница в края на април 2015 г. Екипът успял да отстрани целия тумор. При сложната интервенция са премахнати 4 ребра, както и част от белия дроб на момчето. Ивайло се завърнал у дома и започнал да се възстановява след операцията. Отново посещавал учебните занятия и се усмихвал по-често.

"След операцията Ивайло мина 25 лъчетерапии и 6 химиотерапии", каза за "Стандарт" майката на момчето.

Този месец на Ивайло е направен контролен преглед на ПЕТскенер. Резултатите от него са добри. Лекарите му назначават още 3 курса химиотерапия. След тях ще бъде направена и трансплантация на стволови клетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай