Връщат ромски деца в училище в Банско

Връщат ромски деца в училище в Банско | StandartNews.com

Една от най-важните задачи е да се осигури посещаване на училище за отпаднали от образователната система деца от ромски произход. Това стана ясно по време на Консултативния съвет по етническите въпроси в община Банско. Срещата води заместник-кметът Александър Мацурев, а на нея бяха обсъдени въпроси, които касаят малцинствените групи в курортния град.

Общинска администрация пое ангажимент за съдействие по отношение на деца и младежи от ромската общност, незавършили своето основно образование. Ще бъдат проведени разговори с ръководството на средното общообразователно училище в курорта. Целта е да се намери подходяща форма за сформиране на клас, който да премине необходимото обучение. Дискутирана бе и темата със затруднения достъп до здравеопазване сред малцинствените групи поради липсата на здравни осигуровки на повечето от техните представители. Мацурев сподели намеренията на кметството да проведе разяснителна кампания за повишаване на здравната култура сред ромските общности по отношение на рисковете от заразяване с болести, предавани по кръвен и полов път. В края на срещата бе обсъдено и участието на децата в извънкласни форми на обучение – народни танци, фолклорна музика, рисуване...Зам.-кметът уточни на присъстващите, че дейностите, които се провеждат в читалище „Никола Вапцаров", са безплатни и всички желаещи могат да се включат.

„Създадохме този съвет, за да можем да имаме постоянен пряк диалог с хората от малцинствата. Така разбираме за техните проблеми от първа ръка и можем заедно да търсим решения. От друга страна, по време на тези срещи, ние се стараем да им предоставяме актуална и полезна информация във връзка с провежданите социални политики, здравеопазването и образованието. Това традиционно са въпроси, които са проблемни за ромските общности", сподели Александър Мацурев. Голяма част от ромите са социално слаби лица и е необходима целенасочена политика за подобряване на образователното им ниво, за здравната им култура и жизнения стандарт. На тези срещи община Банско занапред ще кани и представители на държавните институции, за да бъдат максимално полезни за малцинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай