Войводи почетоха 110 години от Кръстовденското въстание

Войводи почетоха 110 години от Кръстовденското въстание | StandartNews.com

Благоевград. Община Разлог и ВМРО – БНД отбелязаха 110 години от Кръстовденското въстание. В шествието участваха десетки членове на организацията, които развяваха знамена. То премина през няколко района в града свързани с въстанието, като бе аплодирано от разложани.

Заместник-кметът Иван Гюров поднесе венец и цветя на паметника на геройски загиналите въстаници. Слово за подвига на кръстовденци признесе председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов. Почетени бяха и паметниците на баба Магделина Юрукова и плочата пред Историческия музей в Разлог. Въстанието носи имената на три църковни празника, на които избухват трите основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август – Илинден, в Одринско – на 19 август, Преображение Господне и на Кръстовден в Разлог.

В Разлог щабът на въстанието е в Хаджиевата къща, сега до площада пред Исторически музей-Разлог. Тук почва въстанието в града. Разлог е опустошен и огромна вълна бежанци преминава в Княжество България. Все пак на 11 октомрви 1912 г. българската войска освобождава града и освобождава Разложко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай