Военната индустрия: Без полигона "Змейово" фалираме

Военната индустрия: Без полигона "Змейово" фалираме | StandartNews.com

Стара Загора. Затварянето на полигона „Змейово" дори за една година ще бъде фатално за българските производители на оръжие и боеприпаси. Това заявиха от сдружението на отбранителната индустрия на нарочен брифинг в сряда в Стара Загора, дни преди насрочения референдум за съдбата на военния обект. В него членуват над 17 предприятия и фирми във военно-промишления комплекс като казанлъшкия „Аресенал", ВМЗ – Сопот, Дунарит – Русе, Аркус -Лясковец, ЕМКО – Трявна, Кинтекс – София и др. В момента те осигурявали работа на повече от 25 хил. души, пряко заети във военното производство, и на още 50 хил. души в съпътстващи и свързани производства.
Единствено на Змеевския полигон могат де се изпитват боеприпаси със среден и далечен прицел, подчертаха производителите.

Те припомниха, че самият военнопромишлен комплекс е инвестирал милиони левове, за измервателни уреди и анализатори на въздуха, както и на видеосистеми за онлайн наблюдение на извършваните дейности на полигона. „Тук не се извършва утилизация на стари боеприпаси, а само изпитания – лабораторни, и на терен, и няма как изгарянето на барута да замърсява въздуха над Стара Загора", категорични бяха производителите на военна продукция. Те огласиха и открито писмо до старозагорци на синдикатите от ВМЗ – Сопот, които са обезпокоени от насроченото за неделя допитване за съдбата на полигона. Сопотци припомнят, че на техния полигон в Анево правят 60 години изпитания на боеприпаси с малък прицел само на 4 км от града и нито веднъж не е било регистрирано замърсяване на въздуха в района. Преди съществуването на полигона „Змейово" при изпитания на техните снаряди с далекобоен прицел се налагало да затварят подбалканския път в радиус 15 км.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай