Владо Пенев играе за врачанските „Аскеер”-и

Владо Пенев играе за врачанските „Аскеер”-и | StandartNews.com

Враца. Пиесата „Дуети" на театър 199 „Владимир Стойчев" е сред номинираните за 24-тото издание на фестивала на камерните театри във Враца, който вдига завеса на 16 май. В постановката на Владимир Люцканов със Силвия Лулчева си партнира Владимир Пенев. „Подборът е направен преди той да стане министър", застрахова се селекционерът доц. д-р Ина Божидарова.

Тя е изгледала 40 спектакъла на столични и провинциални държавни и частни трупи, за да се спре на 9, които ще се борят за врачанските „Аскеер"-и. Наградният фонд от шест бона отива за най-добрите режисьори, сценаристи и изпълнители на женски и мъжки роли. Очаква се голяма битка за специалния приз, който връчва Стефан Драгостинов на най-музикалния актьор, защото конкуренцията е голяма.

Паралелно с българската програма ще вървят и девет постановки на театри от Словения, Румъния, Черна гора, Македония и Литва, които участват във Третия фестивал на NETA. Те са подбрани от бившия министър на културата в Македония Благой Стефановски. Председател на международното жури е Елеонора Макаровна, а на българското – Никола Вандов.

Бюджетът на фестивала е 85 000 лева – съобщи директорът на театъра – домакин Анастас Попдимитров. 20 бона от тях отпуска общината и се очакват още толкова от Министерството на културата. За останалите пари се разчита на собствени средства и спонсори, но досега даренията са само около 5000 лева. „Въпреки това сиромашки фестивал няма да правим, чакаме около 300 театрали, на които няма да липсва нищо и ще усетят празника", подчерта Анастас Попдимитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай