Владика освети ремонтирана забавачка

Владика освети ремонтирана забавачка | StandartNews.com

Гоце Делчев. Неврокопски митрополит Серафим отслужи водосвет на официалното откриване на обновената детска градина "Джани Родари" в Гоце Делчев. На тържеството присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и кметът Драги Наджински на македонската община Берово, която е партньор по проекта, депутатите Кристиан Вигенин и Георги Андонов. Ремонтът на забавачката бе осъществен по проект „Зелено бъдеще за нашите деца" на програмата за Трансгранично сътрудничество „България – Македония".

Кметът Москов подчерта, че са реализирани няколко проекта в учебни и детски заведения в община Гоце Делчев по тази програма, които са създали по-модерна база и по-добри условия за децата, учениците и персонала.

Въпросният проект „Зелено бъдеще за нашите деца" е на обща стойност 499 342 евро, от които 255 187,90 евро са за въвеждане на енергоефективни мерки в ОДЗ „Джани Родари". Строителните работи включваха саниране на сградите, топлоизолация, подмяна на дограми, топлоизолация на покриви и сутерени, монтаж на слънчеви колектори, подмяна на остарели чугунени радиатори с нови алуминиеви, подмяна на осветлението с ново и енергоефективно, преминаване към изгаряне на природен газ. С изпълнението на проекта се очаква да се реализира икономия от средствата за отопление, да се повиши топлинният комфорт за децата и персонала. Над 60% от необходимата топла вода ще се осигурява от новите слънчеви колектори, а останалата от газовия котел. В рамките на проекта ще се проведе и обучителна кампания сред децата и техните родители на тема „Ранно обучение в опазване на околната среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай