Вкарват кукерите в музей

Вкарват кукерите в музей | StandartNews.com

Благоевград. Скоро в Симитли ще отвори врати Музей на кукера. Той ще се намира в читалището на града. Там ще бъдат подредени най-различни кожени костюми, чанове, сурати /б.а.-маски/ и други атрибути, характерни за маскираните мъже в региона. Ще бъде назначен на работа човек, който е специалист в тази област, защото ще трябва да полага ежедневни грижи за експонатите в музея.

„Общината ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, за да се осигури направата на голям и модерен музей. Той ще бъде пътуващ и всички изложени в него вещи ще бъдат представяни в различни градове и села в страната, а най-вероятно и в Европа", заяви кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Той е категоричен, че с новата придобивка ще се даде тласък на туризма в района. Насам ще идват и нашенци, и чужденци, за да видят на едно място цялата магия на кукерските игри, традиции и особености.

За посрещане на гостите Симитли разполага с достатъчна леглова база, която да ги подслони. В града и съседните села има изградени доста къщи за гости, в които се съчетават битът от миналото и модерното обзавеждане. През месец септември миналата година кукерите в Симитли „заиграха" своите танци и между кориците на луксозна книга. „Симитлия – древната земя на кукерите" е изданието, което събра магията на кукерските игри и маскарада. Общината финансира появата на книгата, след като цяло десетилетие е домакин на Фестивал на кукерските и маскарадните игри. Тя ще бъде издадена и на английски език, за да се ползва за реклама и популяризиране и зад граница на съхранената у нас древна кукерска традиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай