Вият босо хоро за Еньовден

Част от организаторите на събора

Вият босо хоро за Еньовден | StandartNews.com

Еньовденски събор, посветен на жътвата, водолечението, билките и здравословното хранене, събира стотици в курорта Старозагорски минерални бани

Само участниците в концертите и атракциите на втория Еньовденски събор са над 800, обявиха организаторите седмица преди началото на очаквания празник на жътвата, водолечението, билките и здравословното хранене. По традиция той събира жителите на 15-ината села от т.н. Средногорска яка край курорта Старозагорски минерални бани. Тази година фиестата ще се вихри цели три дни – на 24, 25 и 26 юни. Стартът ще бъде още в петък вечер с голям рок-концерт и дискотека на открито под звездите, в които ще ударят жици любими на младежите местни рок-бандите. Най-атрактивната проява е рано сутринта на следващия ден на връх Еньовден, когато десетки ентусиасти ще посрещнат изгрева и ще извият боси ритуално хоро за здраве и берекет. Според поверието, ако на този ден човек се изкъпе в роса пред изгрева, ще бъде здрав и късметлия през цялата година.

Вторият ден е посветен изцяло на българския фолклор. Ще се надсвирват, надпяват и надиграват музикални състави, певчески групи и клубове за народни хора от цялата страна, обяви Крум Георгиев, шеф на Обществото за фолклор, което събира самодейците. Фолклорен педагог и вещи хороводци пък ще преподават първите уроци по народни танци на мераклии чужденци и нашенци. Здравословното хранене е акцент на третия ден на събора. Съборяните ще могат да опитат прясно изпечени питки и приготвени на място традиционни български ястия от различните краища.

Кинобложка изложба на единствената нашенска порода – българско овчарска куче, ще бъде също част от атракциите на Еньовденския събор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай