Високи подпочвени води наводниха домове в Пловдивско

Високи подпочвени води наводниха домове в Пловдивско | StandartNews.com

Подпочвени води наводниха къщи в Пловдивско. Дворове, приземни етажи и мазета са под вода. Само вчера са подадени 17 сигнала в Съединение и 2 в село Цалапица, община "Родопи", съобщиха от пожарната в Пловдив за "Дарик".

Кметовете на общините в равнинната част на областта са предприели спешни мерки, за да се предотвратят наводнения.

Наводнени домове има в общините Хисаря, Първомай, Садово и Съединение.

Нивото на подпочвените води рязко се покачва, а опасността от наводнения се увеличава заради неспиращите валежи и интензивно снеготопене.

„За да не се стига до ново бедствие, от вчера в община Съединение започнахме спешно почистване на отводнителните канали. Чистим над 10 километра съоръжения, но е много кално и тежката техника не може да работи", съобщи пред "Дарик" кметът Георги Руменов. По думите му, близките язовири "Точиларци", "Драгойново" и "Найдено Герово" преливат контролирано, а река Потока има достатъчно свободен обем да поеме високите води. За момента няма пряка опасност за хората, правим всичко възможно да предотвратим ново бедствие, уточни кметът на Съединение.

Кметът на Първомай Ангел Папазов съобщи, че в пет села покрай река Марица високите подпочвени води създават проблеми. В селата Градина, Крушево, Добри дол, Караджалово и Бяла река започнахме да отводняваме със собствени сили и с помощта на пожарната, инсталирахме помпи и в някои от кметствата, допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай